Videnskab

18.000 år gammel hvalp forvirrer forskere: Er det en hund eller en ulv?

Forskerne er i tvivl. Har de fundet en hund eller en ulv?

Foto: Pexels

Julius Christiansen Tromholt


29 november, 2019Forskere har fundet en 18.000 år gammel hvalp gemt i frosten i Sibirien. Men er det en hund eller en ulv?

Forskere i Sibirien har gjort et ret vildt fund.

De har fundet en lille hvalp, som er cirka 18.000 år gammel. Hvalpen har ligget godt gemt i frosten i Sibirien. Det har gjort, at både pels, tænder, næse og knurhår er bevaret.

Se hvalpen her:

Hvad er det for et dyr?

Forskerne i Rusland har lavet forskellige test på den lille hvalp. De har blandt andet fundet ud af, at hvalpen var to måneder gammel da den døde. Og at det var en han, skriver BBC.

De fandt også hurtigt ud af, at dyret er cirka 18.000 år gammelt.

Dyret har fået navnet Dogor, som betyder “ven” på Yakut – sproget i området hvor dyret blev fundet.

Så nu har dyret både et navn, køn og en alder. Men hvad er det for et dyr?

For at finde ud af det, så sendte forskerne dyret til Sverige for at blive DNA-testet. Her har de nemlig Europas største data-base af DNA fra hunde og ulve. Man kan derfor sammenligne DNA fra hvalpen, med det DNA man har i forvejen, forklarer Serey Fodorov fra Institut for Anvendt Økologi i Norden til Siberian Times.

Men resultatet var en stor overraskelse. DNA-testen kunne nemlig ikke afgøre, om det var en hund eller en ulv.

Hunde stammer fra ulve

Man regner med, at de hunde vi kender i dag stamme fra ulvene. Men man ved ikke hvornår, at hunden og ulven begyndte at udvikle sig i hver sin retning.

Nogle forskere mener, at det skete for 15.000-35.000 år siden. Et studie fra 2017 mener, at den hund vi kender i dag, er 20.000-40.000 år gammel.

Det nye fund kan måske fortælle os noget om hundens udvikling.

”Mit første indtryk er, at det er et meget spændende fund, og at det er meget interessant, at forskerne ikke har kunnet afklare, om det er en hund eller en ulv. Det kan fortælle os noget om evolutionen på det her område,” siger Tobias Richter, som er lektorInstitut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet til TV 2.