Identitet

16-årige Mila mener, at ”Islam er noget lort” – nu diskuterer hele Frankrig hendes Instagram-video

En video på Instagram har fået hele Frankrig til at tale om, hvad man må sige om Islam.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


7 februar, 2020Hvor går grænsen for ytringsfriheden? Det diskuterer hele Frankrig, efter en 16-årig pige lagde en video på Instagram, hvor hun kritiserer Islam.

”Jeg hader religion, der er kun had i koranen. Islam er noget lort, det er, hvad jeg synes.”

Sådan sagde 16-årige Mila fra Frankrig i en story, som hun lagde på Instagram den 18. januar. Det skriver DR.

Og så væltede kommentarerne ind.

Hun blev beskyldt for blasfemi – det vil sige at tale grimt om Gud eller noget helligt. Hun har fået beskeder, hvor folk truer med at voldtage hende eller slå hende ihjel. Det samme har hendes familie. Folk har også offentliggjort hendes adresse. Og nu får hele familien beskyttelse af politiet.

Hele Frankrig taler nu om Mila og hendes holdning. Hendes video har startet en diskussion om, hvor grænsen for ytringsfriheden går – altså vores allesammens ret til at sige, hvad vi mener.  

Hvordan startede det hele?

Den 18. januar var Mila live på sin Instagram-konto. Her talte hun med sine følgere om at være homoseksuel. Ifølge BBC skrev en ung muslim til hende, at hun var en ”beskidt lesbisk” kvinde.

Senere samme dag lagde hun videoen på Instagram, hvor hun kritiserer Islam med hårde ord.

Efter videoen gik viralt, har Mila lukket sin Instagram-profil. Hun er også holdt op med at gå i skole af frygt for at blive angrebet. Hendes fulde navn bliver også holdt hemmeligt i medierne for at beskytte hendes sikkerhed.

Har Mila sagt noget ulovligt?

Er racisme og blasfemi lovligt i Danmark?

  • Danmark har haft en paragraf i loven, som forbød blasfemi – altså at håne Gud, en religion eller noget helligt. Men den paragraf blev afskaffet i 2017. Så i dag er det lovligt at kritisere religioner i Danmark.
  • Danmark har en paragraf i loven, som forbyder racisme – altså at sige noget, som håner, nedværdiger eller truer en gruppe af personer. Paragraffen blev lavet for at beskytte grupper mod at blive hånet, nedværdiget eller truet på grund af deres race, hudfarve, oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Der er tale om paragraf 266 b i straffeloven.

Kilde: Retsinformation.dk, Altinget.

Efter Milas video kom ud, begyndte politiet i Frankrig at undersøge to sager om to forskellige forbrydelser, skriver Euronews: Politiet undersøger de personer, som har sendt trusler til Mila. Og så ville de undersøge, om Mila selv har begået en forbrydelse.

I Frankrig er det nemlig forbudt at ”tilskynde til race-had”. Det betyder at sige noget racistisk, som fremstiller en bestemt gruppe mennesker som mindreværdige og på den måde udstøder denne gruppe.

Det er til gengæld ikke forbudt at sige noget blasfemisk – det vil sige at håne Gud eller en religion.

Det er altså tilladt at udtrykke had mod en religion, men ikke mod individuelle mennesker, som tror på religionen. Man kan også sige, at racisme er ulovligt, mens blasfemi er lovligt.

Politiet har nu droppet sagen mod Mila – det betyder, at de ikke mener, at hun har gjort noget ulovligt.

Hvad mener politikerne om Mila?

Milas video har fået hele Frankrig til at diskutere, hvad man må sige om religion – og hvad man ikke må sige.

Folk, der støtter Mila, samler sig på sociale medier ved at bruge hashtagget #jesuisMila, som betyder ”jeg er Mila”. Hendes modstandere bruger til gengæld hashtagget #jenesuispasMila, som betyder ”jeg er ikke Mila”.

Politikerne i Frankrig diskuterer også Milas video.

Den kontroversielle politiker Marine Le Pen, som er meget kritisk over for indvandrere, er begejstret for Milas meninger. På Twitter skriver hun:

”Den her unge pige er modigere end hele den politiske klasse, som har haft magten i de seneste 30 år.”

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1224576395420086272?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1224576395420086272&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.france24.com%2Fen%2F20200204-french-teenager-put-under-police-protection-after-instagram-anti-islam-rant

Politikeren Segolene Royal fra Socialistpartiet i Frankrig mener, at Mila har ”total” frihed til at kritisere religion. Det skriver mediet France24. Men det betyder ikke, at Mila burde gøre det med netop de ord. Segolene Royal mener, at Mila skulle have vist mere ”respekt, manerer og viden.”

Hvad mener du?

Er det okay at sige, at ”Islam er noget lort?”

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...