Videnskab

Voldsomt jordskælv har lagt Haiti i ruiner: 1.400 døde indtil videre

Ruiner efter jordskælv i Haiti.

Foto: Stanley Louis/AFP/Ritzau Scanpix

Marie Byriel-Thygesen


17 august, 2021



Haiti har været udsat for et af de værste jordskælv i Latinamerika nogensinde.

Det kan være svært at forestille sig, hvordan det er at bo et sted i verden, hvor der pludselig kan komme jordskælv. Men der er faktisk mange steder i verden, hvor mennesker lever med frygten for, at et jordskælv kan ødelægge alt omkring dem. Det er blevet til virkelighed for mange mennesker i Haiti.

Lørdag den 14. august blev Haiti udsat for et meget voldsomt jordskælv. Haiti er et land, som ligger i det Caribiske Hav.

Mange byer er blevet til ruiner, mange mennesker er døde, og flere tusinde er sårede. Nu er det officielle dødstal på 1.400, og antallet af sårede er oppe på omkring 6.900 mennesker. Flere hundrede mennesker er stadig savnede, da man ikke kan finde dem. Faktisk er det et af de værste jordskælv i Latinamerika nogensinde, skriver DR.

Hvordan er situationen i Haiti?

37.300 hjem er blevet ødelagt, hvilket gør tusinder af mennesker hjemløse, skriver FN i en rapport.

Men landets største problem er, at flere hospitaler er blevet ødelagt. Der mangler også personale og medicinsk udstyr til at hjælpe de sårede.

Det er en katastrofe for Haiti, og det er desværre ikke første gang, at landet oplever jordskælv. I 2010 mistede over 300.000 mennesker livet efter et meget voldsomt jordskælv. Lige siden 2010 har det taget lang tid for landet at blive bygget op igen, da Haiti er et meget fattigt land.

Mange haitianere er blevet hjemløse, og flere sårede mangler hjælp til at blive raske. Det kan skabe et kaos i landet, hvor der måske ikke er tid til at tænke på at holde afstand og holde smitten nede. Derfor frygter man, at coronavirusset kan sprede sig, da det kun er én procent af befolkningen, som er vaccinerede.

Hvordan opstår et jordskælv?

Jordskælvet opstod, fordi der var to store plader under jorden, som ramte ind i hinanden.

Jordens ydre består af nogle store plader, som hedder kontinentalpladerne. Pladerne har forskellig størrelse, men mange er på størrelse med en verdensdel. De dækker Jordens overflade som et stort puslespil. De bevæger sig cirka 1-9 centimeter om året.

Der, hvor pladerne rammer hinanden, kan der opstå jordskælv. Når vi ser store bjergkæder rundt omkring på kloden, så er det fordi, at to plader for længe siden er stødt sammen og har presset hinanden opad. Eller at den ene plade har skubbet sig ind under den anden og har løftet den anden plade op.

Nogle jordskælv kan man næsten ikke mærke, og andre kan være meget kraftige. Det måler man på Richter-skalaen. Richter-skalaen er en tal-skala, som måler et jordskælvs styrke.

Jordskælvet i Haiti var meget kraftigt. Det havde en styrke på 7,2 på Richter-skalaen, hvilket er rigtig højt. Derfor kunne rystelserne fra jordskælvet altså mærkes flere steder i Caribien.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Vulkan er i udbrud i Italien – hvorfor går en vulkan i udbrud?