Politik

Video: I EU skal dommere og politikere være uafhængige – hvad betyder det?

EU's flag foran EU-Kommissionens hovedkontor i Bruxelles.

Foto: Ditte Folkmann.

Julius Christiansen Tromholt


1 december, 2021



Lande i EU skal overholde nogle forskellige fælles værdier. Det har landene skrevet under på. Men især to lande bliver kritiseret af EU for ikke at overholde dem. Hvad gør EU ved det?

I EU arbejder 27 lande sammen. EU har lavet en plan, som skal styrke demokratierne i de 27 lande frem mod 2023. Den hedder handlingsplanen for europæisk demokrati.

Når man kommer med i EU, så skriver man under på, at man vil være et demokratisk land. Man lover blandt andet at overholde det, som vi kalder for retsstatsprincippet. Men to lande i EU bliver kritiseret for ikke at overholde det.

De to lande er Polen og Ungarn.

Hvad betyder retsstatsprincippet?

Et af EU’s grundlæggende principper kalder man for retsstatsprincippet. Det skal alle landene i EU overholde. Det betyder, at alle landes regeringer og myndigheder altid skal overholde loven. Og at man skal respektere demokratiet og de basale rettigheder, som folk har.

Det betyder også, at dommerne i landet skal være uafhængige af politikerne. Dommere må for eksempel ikke være udvalgt af politikerne. Det er nemlig dommerne, som skal sørge for, at de valgte politikere ikke bryder loven.

Hvis en statsminister får sat sin gode ven ind som dommer, så vil dommeren måske kigge den anden vej, hvis statsministeren gør noget ulovligt. Og det går selvfølgelig ikke.

Hvad gør Polen og Ungarn?

I Polen har regeringen siden 2015 fyret over 130 dommere. Det gælder blandt andre dommere, som tog sager om rettigheder til homoseksuelle – et emne, som ofte bliver diskuteret i Polen.

I Ungarn bliver landets politiske leder, Viktor Orban, også beskyldt for at give vigtige poster til sine venner. Det forklarer Gabor Polyak. Han er advokat og underviser i medier på universitetet i hovedstaden, Budapest. Han er også leder af organisationen Merték, som kæmper for demokrati og frie medier i Ungarn.

”Vi har en chefanklager, som er gode venner med Orban. Det betyder, at store sager om korruption ikke bliver efterforsket. Du kan ikke finde et område indenfor retsstatsprincipperne, som er helt uafhængigt længere. De vigtige poster er fyldt med regeringens venner,” siger han.

På billedet er en af domstolene i Ungarn, hvor dommerne sidder:

Foto: Thaler Tamas.

Hvad gør EU?

Man kan ikke smide lande ud af EU.

Men der er flere ting, som EU kan gøre for at få landene til at overholde retsstatsprincippet. Hvis man finder ud af, at landene gør noget ulovligt, så kan man hive dem for EU-Domstolen. De sager tager ofte mange år.

Den nyeste idé, som EU har fået, er et økonomisk pres. Det forklarer Rasmus Nørlem Sørensen. Han er chefanalytiker hos Demokrati i Europa Oplysningsforbundet – også kaldet DEO.

”Noget af det, EU laver, er, at fordele penge rundt til landene. Blandt andet som støtte til landbrug, forskning og så videre. Lige nu modtager landene også en stor pulje af penge fra EU, som skal få gang i økonomien efter corona,” forklarer han.

”Hvis et land ikke overholder EU’s værdier, så kan man lade være med at udbetale penge til dem. Lige nu holder EU pengene tilbage, indtil man i Polen og Ungarn har vist, at man lever op til de forskellige værdier. Så det er en form for pres, der måske er effektiv,” siger han.

I videoen kan du lære mere om retsstatsprincippet i EU: