Politik

Video: Hvad kan EU gøre ved fake news på de sociale medier?

Julius Christiansen Tromholt


6 december, 2021



Hvad kan EU gøre ved fake news på de sociale medier? Det har vi spurgt tre danske EU-politikere om.

Hvor mange timer om dagen bruger du på de sociale medier?

Det bliver nok en hel del. For de sociale medier er fantastiske. Vi kan blive underholdt i time efter time. Vi kan se sjove videoer. Tjekke ham eller hende den søde fra klassen ud. Se hvad vennerne og de kendte laver. Eller debattere med andre. 

Men det hele er ikke bare sjov på de sociale medier. På de sociale medier kan alle nemlig skrive, hvad de har lyst til. Også hadefulde kommentarer, falske nyheder eller opfordringer til vold eller terror. Og det er et stort problem.

Derfor har man længe diskuteret, hvad man kan gøre for at få større kontrol over de sociale medier. Nu vil EU lave nogle regler, som skal gøre de sociale medier til et bedre sted.

Hvad gør de sociale medier selv?

De sociale medier kontrollerer og vurderer selv deres indhold. Det forklarer Aske Kammer. Han er forsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.

”Medier som Google, Instagram og Twitter gør noget. Man kan så diskutere, om det er nok. Men man har indført værktøjer til at rydde op. Man har mennesker, der kigger indhold igennem. Men det er slet ikke nok. Og så er der algoritme-oprydning. Her er der nogle bestemte filtre, som går ind og fjerner bestemte ord eller vendinger, hvis de overtræder mediets retningslinjer,” forklarer han.

Det betyder, at hvis du for eksempel skriver fuck på Facebook, så vil maskinen selv gå ind og fjerne det. Lige nu er det altså de sociale medier selv, som vurderer, hvad der skal fjernes.

Hvad kan EU gøre?

Bør EU gå ind og regulere de sociale medier? Altså lave nogle regler og love for, hvad der må være på de sociale medier?

Vi har stillet det svære spørgsmål til tre ud af de 14 danske medlemmer af EU-Parlamentet.

Blandt andre Kira Marie Peter-Hansen. Hun sidder i EU-Parlamentet for Socialistisk Folkeparti (SF).

Foto: Andreas Hansen.

– Skal EU regulere de sociale medier?

“Ja, de er globale. Og ikke kun europæiske. Det giver ikke mening kun at gøre det fra dansk side. I dag er det Instagram, Facebook og så videre selv, der beslutter, hvad der skal være. Og det er jo ikke særlig demokratisk. Derfor synes jeg, at det giver mening, at vi gør det fra europæisk side. Vi har den demokratiske kontrol. Men det er lettere sagt end gjort. Det arbejder vi på nu,” siger hun.

– Hvad kan EU gøre?

“Vi kan gå ind og sætte nogle retningslinjer. Det arbejder vi på i parlamentet lige nu. Hvis der for eksempel er ulovligt materiale, det kan være billeder eller fake news, så skal man tage det ned. Og man må heller ikke lægge det op på andre platforme. Men det er selvfølgelig en svær balancegang. For hvordan bestemmer vi, hvad der for eksempel er fake news?”, siger hun.

Også Morten Løkkegaard mener, at EU bør regulere de sociale medier. Han sidder i EU-Parlamentet for Venstre.

Foto: Andreas Hansen.

– Bør EU regulere de sociale medier?
”Vi er allerede i gang med det. Vi forsøger at regulere de store amerikanske tech-giganter. Men det er ikke nemt. Det gode ved de sociale medier er jo også, at vi alle kan komme til orde. Vi skal jo også passe på den ytringsfrihed, som vi alle er så glade for,” forklarer han.

– Hvorfor skal EU gøre noget ved det?
”Det er jo et problem, og det tror jeg, at de fleste erkender efterhånden. Der foregår så meget på de sociale medier. Der er så meget sludder, vrøvl, terrorisme og opfordring til vold, som er ulovligt i den analoge verden – altså i verden uden for de sociale medier. Men der er ikke regler for det, når vi kommer på de sociale medier. Det skal vi have et regelsæt for. Det arbejder vi med i øjeblikket,” siger han.

Christel Schaldemose sidder i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun mener også, at det er fornuftigt, at EU gør noget ved de sociale medier.

Foto: Ditte Folkmann.

– Bør EU regulere de sociale medier?
”Det er vigtigt, at vi får gjort noget ved for eksempel Facebook. For rigtig meget fake news kommer derfra. Derfor er vi i gang med en lovgivning om Facebook. Hvad de må og ikke må. Men det er svært, for vi må ikke indsnævre folks ret til at tale frit. Facebook skal ikke bestemme, hvad folk må sige. Men det er også vigtigt, at de har et ansvar. De bestemmer dit feed. De bestemmer, hvad der fylder og ikke fylder,” siger hun.

– Hvad kan man for eksempel gøre ved Facebook?
”Vi skal kunne stille dem til ansvar. Hvis ikke de efterlever nogle grundlæggende regler, som god skik for demokrati, så skal de kunne blive holdt ansvarlige. Det skal være muligt at give dem en stor bøde eller lægge sag an. Hvis noget er ulovligt offline, skal det også være det online,” siger hun.

I videoen kan du blandt andet høre, om unge i Østeuropa mener, at EU skal gøre noget ved fake news: