Politik

Video: Virker EU’s program, som skal kæmpe mod arbejdsløshed blandt unge?

Sonya Gospodinova udtaler sig om unge på vegne af EU-Kommissionen.

Foto: Andreas Hansen.

Julius Christiansen Tromholt


4 januar, 2022



Med EU’s ungdomsgaranti vil EU kæmpe mod arbejdsløshed. Men virker det? Det har vi spurgt tre danske EU-politikere om.

Det er ikke sjovt at være ung og arbejdsløs. I flere lande i Sydeuropa er unge nødt til at rejse til udlandet for at finde et arbejde.

EU har lavet et program, som skal bekæmpe arbejdsløshed blandt unge. Det hedder ungdomsgarantien. Hvis du er under 30 år, og bliver færdig med dit studie eller mister dit job, så skal du indenfor fire måneder have tilbudt et job, en praktikplads, en lærlingeplads eller videre uddannelse.

Det tilbud som du modtager, skal passe til din uddannelse. Du skal altså ikke have tilbudt et job i supermarkedet, hvis du er uddannet psykolog.

Hos EU-Kommissionen fortæller de, at ungdomsgarantien er en succes. Det forklarer Sonya Gospodinova, som udtaler sig om unge på vegne af EU-Kommissionen.

”Det er en ret stor succes. Siden det er kommet på plads i løbet af de seneste år, er arbejdsløsheden faldet. Det har hjulpet 1,7 millioner unge med at finde et job, som følge af det tilbud, som de har modtaget,” siger hun.

Men det er ikke alle de danske politikere i EU, som mener, at ungdomsgarantien er den bedste løsning til at få flere unge i arbejde. Vi har talt med tre ud af de 14 danske medlemmer i EU-Parlamentet.

Hvad siger politikerne?

Morten Løkkegaard sidder i EU-Parlamentet for Venstre. Og han mener ikke, at ungdomsgarantien er den rigtige løsning på problemet.

Foto: Andreas Hansen.

– Hvad er din holdning til ungdomsgarantien?

”Jeg er skeptisk. Det er ikke fordi, at vi i Venstre ikke vil hjælpe unge mennesker. Spørgsmålet er bare, hvordan man gør det. Den bedste måde at skabe jobs til unge er ved at gøre noget nationalt. At have en økonomisk politik der fremmer beskæftigelse. Det har vi heldigvis i Danmark,” siger han.

Hvis et land skal skabe nye jobs, så er det vigtigt, at landet har en god økonomi. Hvis det går godt for et firma, så kan det ansætte flere folk. Det kan også være, at staten vil bruge penge på for eksempel at bygge en ny motorvej. Og så skal der ansættes folk til at bygge den. På den måde kan man skabe nye jobs.

”I Sydeuropa fungerer deres økonomi ikke. Måden til at skabe arbejdspladser i Sydeuropa – ligesom i Nordeuropa – det er at få styr på sin nationale økonomi. Det er vi nødt til at insistere på. Det gør man ikke ved at EU sender en masse penge ned til dem,” siger han.

Christel Schaldemose sidder i EU-Parlamentet for partiet Socialdemokratiet.

Foto: Ditte Folkmann.

– Hvad er din holdning til ungdomsgarantien?

 ”Det er rigtigt godt, at vi har en ungdomsgaranti i EU. Det er vigtigt, at vi hjælper de unge i gang. Der kan være forskellige måder, vi skal gøre det på i de forskellige lande. Men med den her garanti følger også nogle penge. Særligt til de lande, som er hårdt ramt økonomisk,” siger hun.

– Det er fint, at man gerne vil hjælpe de unge med ungdomsgarantien, men virker det?

”Det virker ikke lige godt alle steder. I nogle lande er der ikke arbejdspladser, eller også er der meget langt til de steder, hvor man kan uddanne sig. Men det er godt, at vi har en målsætning om at få unge i gang. Ungdomsgarantien gør også, at vi kan sammenligne os på tværs af EU-landene. Det kan være med til at presse de lande, der halter lidt bagefter,” siger hun.

Kira Marie Peter-Hansen sidder i EU-Parlamentet for Socialistisk Folkeparti (SF).

Foto: Andreas Hansen.

– Hvad er din holdning til ungdomsgarantien?

 ”Det er en god ide – særligt i de Sydeuropæiske lande hvor vi ser, at rigtig mange unge ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor er det godt, at vi fra europæisk side understøtter, at man kommer i gang og kan starte med sit voksenliv,” siger hun.

– Det lyder jo godt med en ungdomsgaranti, men fungerer det?

”Det fungerer okay. Nogle af udfordringerne er, at den ikke rammer så bredt. Vi vil for eksempel også gerne have, at handicappede skal være inkluderet. Mange unge får også tilbudt praktik i stedet for uddannelse eller job. Og så får man jo ikke løn. Noget af det vi kæmper for, det er, at man ikke må bruge ungdomsgarantien til at give ulønnet praktik til unge mennesker. Man skal altså have penge for det arbejde, som man laver,” siger hun.

I videoen kan lære mere om ungdomsgarantien: