Videnskab

Truede dyr: Antallet af tigre, næsehorn og løveaber vokser

Den ikoniske sibiriske tiger er en truet dyreart, men der er fremgang i bestanden.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


23 april, 2021



Mange dyrearter er truet og er tæt på at uddø. Men for tre dyrearter går det i den rigtige retning.

Nyheder om truede dyrearter er ofte lidt sørgelige, og handler mest om, hvor tæt nogle dyrearter er på at uddø. Det går nemlig ikke så godt for mange af verdens dyr. Faktisk taler forskere om en ny masseuddøen.

Det betyder, at en masse dyre- og plantearter uddør langt hurtigere end normalt. For at finde den seneste masseuddøen skal vi helt tilbage til dinosaurernes tid.

Dengang uddøde dinosaurerne og andre arter på grund af en stor meteor, som slog ned på Jorden. Det skabte så store klimaforandringer, at næsten al liv uddøde. Læs mere om det her.

I dag er den primære årsag os mennesker.

Vi fylder nemlig så meget på Jorden, at dyrenes naturlige levesteder forsvinder. Vi fjerner naturen for at dyrke korn og andre fødevarer. Og for at bygge veje og broer, så vi kan transportere os selv.

Men engang imellem kommer der også nogle historier om arter, som klarer sig godt. Der er nemlig tre truede dyrearter, som det går rigtig godt for. Det skriver DR.

Panser-næsehorn

Tilbage i 1970’erne gik det rigtig skidt for pansernæsehornet. Der var kun 100 tilbage i Nepal, hvor de bor. Grunden til, at de var så tæt på at uddø var, at deres horn var meget populært i traditionel medicin i Kina. De blev simpelthen slået ihjel kun for deres horn. Samtidig forsvandt deres naturlige levesteder. Læs mere om kinesisk medicin her.

Men i dag er situationen en helt anden. Den lokale befolkning i Nepal lavede for kort tid siden en optælling af næsehornene. De red ud på elefantryg i den nepalesiske jungle og talte dyrene. De talte til 752. Det var 100 mere, end sidst de talte dyrene for fem år siden. Så det går altså i den rigtige retning.

Her kan du se, hvordan et pansernæsehorn ser ud efter et mudderbad:

Den gyldne løveabe

Den gyldne løveabe er en nuttet lille abe med en manke som en løve. Den bor i Brasiliens regnskov. Tilbage i 1960’erne ryddede man så meget skov, at løveaben næsten uddøde. Der var kun 150 tilbage i det fri.

Lokale skovejere satte derfor 30.000 hektar skov til rådighed, så aberne havde et sted at bo. Samtidig gik zoologiske haver verden over i gang med et program, som skulle redde aben fra at uddø. Man ville forsøge at få flere aber til at parre sig med hinanden, så de kunne få unger. Det kalder man for et avlsprogram. Og det virkede. Ved løbende at sætte aber ud i naturen voksede bestanden til cirka 4.000.

Men i 2019 blev bestanden ramt af sygdommen gul feber. Den sygdom slog 1.500 aber ihjel på kort tid. Derfor er avlsprogrammer så vigtige, fortæller Bengt Holst. Han var videnskabelig direktør i København Zoo, indtil han gik på pension i udgangen af 2020.

Han fortæller, at hvis ikke avlsprogrammet havde været så effektivt, ville arten være uddød i naturen i dag.

Her kan du se den gyldne løveabe i Brasiliens regnskov:

Den sibiriske tiger

Sidst men ikke mindst har vi den sibiriske tiger. Den har i mange år været truet af krybskytter, som dræber den – selvom den er meget truet. Der er stadig kun 450 i det fri. Men ifølge Bengt Holst går det den rigtige vej.

Han fortæller, at man i Rusland og Kina har gjort en kæmpe indsats for at beskytte tigrene mod krybskytter. Selv Ruslands præsident, Vladimir Putin, er gået ind i sagen. Han har fået vagter til at beskytte de store dyr mod krybskytterne.

Man har også haft held med at gøre tigeren til et nationalt klenodie, og det har den almindelige russer stor respekt for, fortæller Bengt Holst.

“Det hele starter med ildsjæle, som kæmper for en sag, de brænder for. Hvis du har evnen til at kommunikere de rigtige budskaber til både lokale og folk udefra, kan ét enkelt menneske sagtens gøre en reel forskel,” fortæller han.

Her kan du se en sibirisk tiger, der hygger sig i sneen:

Læs også: 50-års jubilæum: I dag fejrer vi Jordens Dag med fokus på klimaet