Ung under COVID

Tre år fyldt med corona: Elever i gymnasiet vil have flere eksamener aflyst

3.G'erne på landets gymnasier vil gerne have aflyst nogle af sommerens eksamener.

Foto: Jeswin Thomas/Unsplash.

Mathilde Johannesen


20 januar, 20223.G’erne på landets gymnasier har haft tre år, som har været fyldt med corona. Derfor har meget af undervisningen foregået virtuelt. Nu råber de højt. De vil have flere af sommerens eksamener aflyst.

Gymnasiet rimer tit på fester, fredagscaféer og lange dage med undervisning foran tavlen. Men sådan har det ikke været for dette års 3.G’ere.

Deres tre år på gymnasiet har nemlig været præget af corona. Store dele af undervisningen har derfor foregået hjemme foran computeren.

Nu skal de snart til deres afsluttende eksamener. Når de sidste eksamener er klaret, kan de sætte studenterhuen på hovedet. Men der er et problem ifølge dem.

De er nemlig bekymret for, om de har nået at lære alt det, som de skal kunne. De mener nemlig ikke, at undervisningen online har været lige så god som den, de kunne have fået i klasseværelset.

Derfor vil de gerne have aflyst flere af deres eksamener. Det skriver DR.

Hvad er problemet?

De seneste to år har Folketinget gået med til at aflyse en række af gymnasieelevernes eksamener. I 2020 og 2021 havde 3.G’erne for eksempel tre eller fire eksamener i stedet for syv eller otte.

Her kan du læse mere om, hvilke eksamener der blev aflyst i 2021.   

Eksamenerne blev aflyst, fordi flere undersøgelser viste, at eleverne ikke havde lært det, som de skulle, fordi de var blevet undervist hjemmefra.

Når man skar nogle af eksamenerne fra, betød det også, at læseferien blev kortere. På den måde kunne eleverne få mere tid til selve undervisningen.

Og nu råber landets 3.G’ere højt. De vil nemlig gerne have, at det samme sker for dem og deres eksamener til sommer.

Argumentet for det er, at de i løbet af deres tre gymnasieår ikke har haft et eneste år, som ikke har været præget af corona. Da de startede på gymnasiet i sensommeren 2019, blev Danmark nemlig lukket ned på grund af corona allerede i marts.

Og siden har corona konstant været en faktor i elevernes hverdag. Årgangen er altså den årgang, som har haft mest virtuel undervisning.

På Viby Gymnasium har man faktisk talt, hvor mange dage skolen har været lukket ned. I løbet af 3.G’ernes tid på gymnasiet løber det op i hele 132 dage, hvor de har været sendt hjem for at modtage undervisning foran computeren.

Samtidig har mange af eleverne ligget syge på grund af corona. På Mariagerfjord Gymnasium i Hobro nåede eleverne for eksempel kun at have én rigtig skoledag efter juleferien.

I klasserne manglede nemlig hver tiende elev, for de enten var smittede eller lå i isolation og ventede på svar på test. Derfor besluttede gymnasiet at sende alle elever hjem og gøre undervisningen online i en uge. Det skriver DR.

Hvorfor skal eksamenerne ikke aflyses?

Hos Danske Gymnasier mener de ikke, at nogen af sommerens eksamener skal aflyses. Det skal de ikke, fordi Danske Gymnasier mener, at man sagtens kan få en del ud af virtuel undervisning.

Danske Gymnasier er en skoleforening, som skal sikre, at de gymnasiale uddannelser er af høj kvalitet.

Samtidig siger foreningen, at gymnasierne har fået afholdt de timer, som var målet.  

”Vi når at afholde de timer, der skal være i fagene, så vi står sådan set ikke og mangler tid at undervise i. Så vores vurdering er, at vi godt kan nå at undervise de timer, vi skal”. Det siger Henrik Nevers til DR. Han er formand for Danske Gymnasier og rektor på Roskilde Gymnasium.

Det store spørgsmål bliver altså, om landets 3.G’ere kan strege et par af sommerens eksamener ud af kalenderen, eller om de skal knokle på med syv eller otte eksamener.

LÆS OGSÅ: Stor smitte blandt landets lærere – svært at få skoledagen til at hænge sammen