Politik

Taliban forbyder kvindelige skuespillere i dramaserier

Nu er det slut med at vise dramaserier med kvindelige skuespillere. Taliban har lavet nye religiøse retningslinjer.

Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix

Mathilde Johannesen


24 november, 2021Efter Taliban er kommet til magten i Afghanistan, er der kommet mange nye religiøse retningslinjer i landet. En af de nye er, at kvindelige skuespillere ikke længere må optræde i dramaserier på afghansk tv.

Drømmer du om at blive skuespiller? Hvis du er en afghansk pige, er den drøm pludselig blevet sværere.

Taliban overtog magten i Afghanistan i august 2021, og her fandt de på en række nye strenge regler. Blandt andet må kvinder og mænd ikke længere have undervisning sammen på universiteterne. Det kan du læse mere om her.

Og nu har Taliban altså igen fundet på nogle nye religiøse retningslinjer, som afghanerne bør følge. En af de nye retningslinjer går ud på, at kvindelige skuespillere ikke længere må optræde i dramaserier på afghansk tv. Det skriver BBC.

Kvindelige journalister og tv-værter må dog godt blive vist på tv-skærmene i de afghanske hjem. Men kvinderne skal dække deres hoveder til med et tørklæde.

Otte nye retningslinjer

Kvindelige skuespillere må ikke længere være med i dramaserier – men det er ikke det eneste, som de nye retningslinjer ændrer. Der er nemlig i alt otte nye retningslinjer.

En af de nye retningslinjer forbyder at vise film, som går imod de afghanske værdier eller sharia.

Sharia forstås ofte som en række love, som religiøse eksperter læser ud af Koranen. Det er ofte nogle strenge love, som bygger på en meget striks fortolkning af Koranen.

Samtidig vil Taliban heller ikke have, at udenlandske film bliver vist i Afghanistan. De mener nemlig, at filmene fremmer udenlandske værdier. Det betyder altså, at filmene viser og styrker de udenlandske værdier i landet. Det kunne for eksempel være, at en film fremmer en udenlandsk værdi såsom ytringsfriheden – altså retten til at sige sin mening.

En af de andre retningslinjer siger også, at komedier og underholdningsprogrammer, som fornærmer religion – eller virker stødende på afghanerne – heller ikke må vises i landet.

En afghansk journalist har fortalt BBC, at mange af de nye retningslinjer gør tv-stationernes arbejde meget svært. Derfor kan det gøre, at tv-stationerne må lukke.

Ingen X-Factor i Afghanistan

Chefen for en af Afghanistans tv-kanaler har taget en stor beslutning efter, at han hørte om Talibans nye retningslinjer.

Egentlig siger Talibans retningslinjer, at kvindelige skuespillere ikke må være med i dramaserier. Men chefen vil slet ikke vise tv-serier eller film med kvinder. Tv-stationen har også lukket ned for Afghanistans udgave af X-Factor.

Det er nemlig svært at vide, hvad man helt præcist skal gøre som tv-station i Afghanistan. Talibans nye retningslinjer er ikke love. Tv-stationen vælger dog at følge reglerne og endda mere til for at være på den sikre side.

”Grænserne er flydende, og derfor er det lidt op til tv-stationerne i dette tilfælde at vurdere, hvor langt de tør gå. Men vi ved ikke, om grænserne stadig er flydende om nogle måneder”, siger Philip Khokhar til DR. Han er DR’s Asien-korrespondent.

Fremtiden er altså usikker i Afghanistan. Der bliver ofte lavet nye religiøse retningslinjer, som ændrer afghanernes hverdag.

LÆS OGSÅ: Justin Bieber bliver bedt om at droppe koncert i Saudi-Arabien