Videnskab

Smitten stiger blandt unge: ”Det er ikke nogen overraskelse”

Det er blandt andet til fester og på skolerne, at unge bliver smittet.

Foto: Giovanna Gomes/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


14 maj, 2021



Flere og flere unge bliver smittet med corona i Danmark. Flere eksperter er bekymrede, men ikke overraskede.

Store dele af samfundet er blevet åbnet igen.

Du kan komme i skole, på bar, restaurant eller tage en tur ned i fitness. Derfor har du nok set flere mennesker, end du har gjort længe.

Og det har betydet, at flere og flere unge bliver smittet med corona.

Blandt de 15-19-årige er smitten steget med 59 procent den seneste uge. Blandt de 20-24-årige er smitten steget med 30 procent. Det skriver Styrelsen for PatientsikkerhedTwitter. Den arbejder for, at det skal være trygt og sikkert at være patient i Danmark.

Hvorfor bliver så mange unge smittet?

De unge ser generelt flere forskellige mennesker i løbet af en dag, end deres forældre gør. Og så er flere af de ældre blevet vaccineret. Derfor bliver de ikke længere smittet med corona.

Tallene viser også, at de fleste unge bliver smittet af andre unge, som de kender i forvejen. Og det er særligt på skoler, gymnasier og til fester, at de unge bliver smittet. Det fortæller Anette Lykke Petri til DR. Hun er formand for Styrelsen for Patientsikkerhed.

”Det vi ser, er, at de unge i højere grad end andre aldersgrupper bliver smittet i deres bekendtskabskreds. Vi ser også nogle deciderede smitteudbrud, som starter med ungdomsfester,” siger hun.

Hun er bekymret for den store stigning blandt unge.

Er det et problem?

Ja, det kan det være.

Hvis for mange er smittet i et bestemt område, så lukker det ned. Det siger de nye regler. For eksempel er Hørsholm Kommune lukket ned på grund af et stort udbrud af smitte på Rungsted Gymnasium.

Og så er det vigtigt at huske, at unge også kan blive alvorligt syge af corona. Det fortæller Søren Brostrøm. Han er direktør for Sundhedsstyrelsen.

”Man har stadig et ansvar for at forebygge smitten. Man kan også blive alvorligt syg som ung, og man kan få meget generende senfølger,” sagde Søren Brostrøm.

Senfølger betyder, at du har symptomer længe efter selve sygdommen . Det kan være, at du er mere træt end normalt. Det kan også være, at du har feber, har svært ved at trække vejret, hoster, får kvalme eller udvikler angst eller depression. Det skriver Statens Serum Institut.

Hvis man spørger Allan Randrup Thomsen, så er det ikke en overraskelse, at det nu er de unge, som bliver smittet. Han er professor ved Københavns Universitet.

”Det er ikke nogen overraskelse, at smitten sker blandt de unge. Ingen af dem er vaccineret endnu, og vi ved, at når vi åbner den del af samfundet op, var det forudsagt, at der ville ske en smittestigning,” siger han til DR.

Flere eksperter regner med, at mange flere unge vil blive smittet, inden de når at blive vaccineret. 

LÆS OGSÅ: Overblik: Danmark har droppet to vacciner mod corona, men du må tage dem frivilligt – hvem bør tage dem?