Identitet

Skal du fejre kvindernes kampdag? Her er de spændende events online

Kvindernes kampdag blev indført i 1910.

Foto: Monica Melton/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


8 marts, 2021



I dag fejrer vi Kvindernes internationale kampdag, hvor hele verden sætter fokus på ligestilling mellem kønnene. Her er dagens store digitale events, som fejrer kampen.

I over 100 år har den 8. marts været kvindernes dag. Det er dagen, hvor hele verden kæmper for ligestilling og kvinders rettigheder. For selvom vi bliver mere og mere lige hvert år, så er der stadig lang vej til målet: At vi alle sammen er lige – ligegyldig hvilket køn man har. Læs mere om, hvordan kampdagen blev til her.

Dagen plejer at blive fejret med demonstrationer, taler og store fester. Det har corona selvfølgelig sat en stopper for.

Men du kan sagtens fejre dagen alligevel.

Dagen er fyldt af gratis events online med spændende debatter, foredrag og taler. Kvinderådet har samlet en liste over events. Her får du et overblik.

Kamptræning på nettet

Kl. 8:30 – kræver tilmelding

Vært: Partiet Enhedslisten

Kampen for ligestilling og kvinders rettigheder foregår i dag mest online. Derfor er det vigtigt, at kvinder blander sig i debatten, så deres meninger bliver hørt. Men når man er kvinde, kan man nogle gange blive mødt af had, trusler og chikane på nettet. Partiet Enhedslisten holder et event online, hvor du kan lære ”digitalt selvforsvar”, når du blander dig i debatten på nettet.

Deltag i ”Feministisk, digital kampdagstræning” her.

Hør om helten, der kæmpede for danske tjenestepiger

Kl. 9:00

Vært: Arbejdermuseet

Danmarks historie er fuld af kvinder, som kæmpede for, at kvinder fik flere rettigheder, mere frihed og et bedre liv. En af dem er Marie Christensen. Hun var selv tjenestepige i slutningen af 1800-tallet. Og dengang levede tjenestepigerne under forhold, der minder om slaveri. Men hun startede en kamp for kvindernes rettigheder, som ændrede alt for tjenestepigerne.

Forfatteren Michella Jensen holder gratis foredrag om Marie Christensen fra Café & Øl-halle.

Følg med i foredraget her.

Mænds vold mod kvinder

Kl: 9:30

Vært: Dansk Kvindesamfunds Krisecentre

Kvinder bliver udsat for vold fra mænd, langt mere end mænd bliver udsat for vold fra kvinder. Der findes flere steder i Danmark, hvor kvinder kan bo og få hjælp, hvis de for eksempel vil slippe væk fra deres voldelige mænd eller kærester. Det kaldes krisecentre.

Dansk Kvindesamfunds Krisecentre holder en gratis online debat mellem eksperter. Her skal de diskutere, hvordan vi bedst kan stoppe vold mod kvinder.

Se med i debatten her.

Retten til abort og meget andet at kæmpe for i Europa

Kl: 11

Vært: Nyt Europa

Ligestillingskampen i Europa raser derudaf. Ret til abort, ligeløn og kvoter er emner, der fylder i nyhederne og blandt EU’s politikere netop nu. I Polen har kvinder faktisk stort set mistet retten til abort – læs mere om det her. Men hvad er planen? Det vil Nyt Europa og en række eksperter gøre os klogere på.

Følg med i debatten her.

Ligestilling i en krisetid

Kl: 13

Vært: KØN i Aarhus

På Kvindernes internationale kampdag sætter KØN i Århus fokus på ønsket om en bedre fremtid. Vi lever midt i en pandemi – en krisetid – men det gør ikke ønsket om ligestilling mindre vigtigt. Årets program er en skøn blanding af en fysisk “Equality March” og online arrangementer. Alle arrangementer er gratis.

Deltag her.

Hvordan stopper vi sexisme på arbejdet?

Kl: 13:30

Vært: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fagbevægelsens Hovedorganisation inviterer til fejring af kvindernes internationale kampdag: Hvad skal vi gøre både politisk og ude på arbejdspladserne for at komme sexisme til livs? Vi har brug for alle i arbejdet for ligestilling og mod chikane. Mød blandt andet ligestillingsminister Peter Hummelgaard og forfatter Pia Fris Laneth.

Vær med her.

Kampdag for minoritetskvinder

Kl: 14

Vært: Mino Danmark

En fejring, en hyldest og en anderkendelse af den minoritetsetniske kvinde og alle de kampe, som der dagligt kæmpes! Traditionen tro markerer Mino Danmark minoritetskvindens kampdag, som i år afholdes med en otte timers digital festival bestående af mere end 50 stærke og fantastiske stemmer, der på hver sin vis vil dele deres historier og kvindekamp med dig.

Deltag her.

Hvordan får vi flere kvinder til at blive politikere i kommuner og regioner?

Kl. 14

Vært: Partiet SF (Socialistisk Folkeparti)

SF sætter fokus på ulighed i politik og lægger op til debat om, hvordan vi kan få flere kvinder til at deltage aktivt i lokalpolitik. Du inviteres til at tage del ved at stille spørgsmål i chatten. Mød blandt andet kommunalforsker Ulrik Kjær og museumsinspektør Jeanette Varberg.

Følg med her.

Hvordan skaber vi lige muligheder for alle på arbejdet?

Kl: 16

Vært: Den akademiske fagbevægelse

På Kvindernes internationale kampdag gør en gruppe fagforeninger status på kampen for ligestilling og sætter fokus på de næste skridt mod et samfund med lige muligheder for alle køn. Mød blandt andet ligestillingsministeren, initiativtagerne bag#EnBlandtOs, Murer-Mette og Kvinderådets direktør, Lise Johansen.

Følg med her.

Statsministerens kampdag

Kl: 17

Vært: Socialdemokratiet

Socialdemokratiet inviterer til kampdag på Facebook LIVE. Se med fra kl. 17.00, hvor borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, byder velkommen til debat, fællessang og taler af blandt andre statsminister Mette Frederiksen.

Vær med her.

Debat: Hvad kan mændene gøre?

Kl: 19

Vært: Søstre mod Vold og Kontrol

Søstre mod Vold og Kontrol inviterer mændene indenfor til en snak. Fordi kvinders kamp for et frit liv aldrig alene må være den enkelte kvindes ansvar – det skal være et fælles ansvar. Mændene er naturligvis en del af løsningen i kampen for det frie liv.

Følg med her.

Den store fejring

Kl: 20

Vært: KVINFO

KVINFO – et center, der samler viden om køn og ligestilling – plejer at invitere massevis af mennesker til en stor, festlig fejring på spillestedet VEGA i København. Men i år inviterer KVINFO hele Danmark til et live-event med hilsner fra hele verden, taler, koncerter og interviews med nogle af de mennesker, som har skabt forandringer for os alle i året, der gik.

Vær med her.

LÆS OGSÅ: I dag er Kvindernes internationale kampdag: Men hvorfor fejrer vi den?