Identitet

Se foto-serien: Julemænd bliver også ramt af corona-krisen

Her ses 27-årige Simon Brøns, i sit julemandskostume. "I år tager jeg ikke rundt til private hjem juleaften, men i stedet for kan de få en videohilsen på FaceTime fra mig som julemand."

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Marie Byriel-Thygesen


8 december, 2020Corona-krisen rammer os alle. Også julemændene. Se her en portræt-serie af seks danske julemænd, og hvordan de klarer julen - uden at kunne sprede juleglæde til børn, som de plejer.

På grund af corona-krisen er det svært for danske julemænd at holde gang i forretningen. Og så kan de ikke få lov til at sprede den jule-glæde, som de plejer.

I denne foto-serie kan du se billeder af seks julemænd og høre, hvordan corona har påvirket deres december.

På billedet herunder kan du se julemændene.

Toppen fra venstre mod højre: Lars Henrik Rasmussen, 65 år, Preben Mikkelsen, 72 år og Simon Brøns, 27 år.
Bunden fra venstre mod højre: Villy Brinkbæk, 69 år, John Just, 71 år og Peter Schødt Dalsgaard, 54 år.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Lars Henrik Rasmussen: “Det, at se glæden i de små børns øjne, er fantastisk”

På billedet ses Lars Henrik Rasmussen på 65 år. Han er fotograferet i sit hjem i Ry. Lars har været julemand gennem 10 år.

“Det, at se glæden i de små børns øjne, er fantastisk. Men Corona har trukket tæppet fuldstændig væk. Det har da gjort, at humøret er gået op og ned nogle gange. Jeg har taget mig selv i at blive små-deprimeret over ikke at have noget at lave. Jeg synes, det er en hård tid”, siger han.

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Preben Mikkelsen: “Da jeg lærte Birte at kende, blev vi begge fuldstændig tosset med julen”

Her ses Preben Mikkelsen på 72 år. Sådan ser hans hjem i Nyborg ud, når det er jul. Preben har været julemand i 36 år.

“Julen betyder rigtig meget for mig, for jeg elsker jul. Og jeg kommer til at savne omgangen med børnene. Det bliver en hård juletid. Især fordi, at min kone ikke er her mere. Jeg savner hende og hendes mad. Jeg kan ikke selv lave mad, men det kunne hun. Det smagte så godt. I mit barndomshjem var julen ikke noget, som man rigtig gik op i. Men da jeg lærte Birte at kende, blev vi begge fuldstændig tosset med julen,” siger han.

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Peter Schødt Dalsgaard: “Jeg savner det der kick at optræde og få feedbacken fra børnene”

Her ses Peter Schødt Dalsgaard på 54 år. Han er fotograferet i sit hus i Skanderborg. Peter har været julemand i 14 år.

“For mig er det at være julemand ikke kun et erhverv, det er snarere et kald. Jeg tager det dybt alvorligt at være en god julemand, og der ligger et stort ansvar i at være tro mod den myte, der er omkring julemanden.”

Men det er ikke kun juleglæden, som julemændene mister. Det er også penge. For der er ikke nogen hjælpe-pakker, hvor julemændene passer ind. En hjælpepakke er en økonomisk hjælp til dem, der ikke kan arbejde på grund af corona-krisen.

“Jeg er gået fra at have omkring 45 jobs i november og december til fire i år, så det påvirker selvfølgelig min økonomi ret meget. Når jeg ikke er julemand, laver jeg team-building med virksomheder, så jeg har i år mistet 83 procent af min indkomst“, fortæller han.

“Jeg savner det der kick at optræde og få feedbacken fra børnene, men Corona har sat en stopper for det. Desværre er der mange gråzoner og sorte huller i hjælpepakkerne. Faktum er, at julemænd også er et af de erhverv, som er ekstremt hårdt ramt. Indtil videre er der ikke nogen af hjælpepakkerne, hvor julemændene passer ind.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

John Just: “Juletræs-fester er mit speciale”

Her er John Just, 71 år. Han er fotograferet i sin garage under huset i Søborg. John har været julemand i 30 år.

“Jeg elsker at lave juletræsfester, hvor vi laver sang-lege. Det er mit speciale.”

“Vi må heller ikke tænde juletræerne rundt omkring i byen, det er jo forfærdeligt. Men det er jo fordi, vi altid er samlet mange.”

Men det stopper ikke John fra at sprede julestemning. Ham og mange andre julemænd tager afsted til familier med børn og afleverer en gave på en corona-venlig måde.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Villy Brinkbæk: “Vi julemænd kommunikerer en hel del på Facebook”

Her er Villy Brinkbæk, 69 år. Han er fotograferet i sin lejlighed i København. Villy har 35 års erfaring som julemand.

“Det er en meget anderledes jul. For vi julemænd kommunikerer en hel del på Facebook. Hos mange er julemands-forretningen fuldstændig nede. Jeg savner kontakten med børnene, og jeg savner krammene. For kram er lige mig. Jeg elsker at kramme. Og børnenes kram savner jeg helt enormt.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: 7 skøre jule-traditioner fra andre lande