Politik

Så meget vil EU betale for at gøre Europa grønt efter corona – er det nok?

Der skal bruges penge på at gøre EU mere grønt. Det kan for eksempel være flere vindmøller.

Foto: RawFilm/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


18 juni, 2021



EU vil bruge en masse penge på at bygge Europa grønt op igen efter coronakrisen. Er det fornuftigt?

Hvad ville du bruge pengene på, hvis du fik 5.600 milliarder kroner? Det kan du nok ikke svare på. Det er nemlig så mange penge, at man ikke helt kan forstå det.

Men det er faktisk så mange penge, som de 27 lande i EU sammen har lånt. Pengene skal bruges på at få gang i økonomien i EU igen efter coronakrisen.

Pengene bliver fordelt mellem de 27 lande. De lande, som er fattigst, og som har været hårdest ramt af coronakrisen, får flest penge.

Men EU har nogle krav til, hvad pengene skal bruges på.

Ét af kravene er, at minimum 37 procent af pengene skal bruges på den grønne omstilling. Altså på projekter, som skal hjælpe klimaet. Det kan for eksempel være flere elbiler, lyntog eller vindmøller.

Det grønne område er det område, som fylder klart mest i aftalen. I Danmark har vi valgt at bruge 60 procent af vores penge fra puljen på grønne tiltag.

Men hvad siger de danske EU-politikere om det grønne krav? Er det en god idé? Er det for meget eller for lidt? Det har vi spurgt fire af de 14 danske medlemmer af EU-Parlamentet om.

“Når man står i lort til halsen, så må man få det bedste ud af det”

Pernille Weiss er medlem af EU-Parlamentet for partiet Konservative.

Foto: Andreas Hansen.

Hun synes, at det er fornuftigt, at så mange af pengene skal bruges på den grønne omstilling. Det var nemlig alligevel et område, hvor EU i de kommende år skulle bruge penge.

”I stedet for at reparere alt det gamle, som vi alligevel skulle i gang med at give en grøn overhaling, så kan vi lige så godt bruge penge på den grønne omstilling nu.”

Hun forklarer, at klimaet i forvejen var den største udfordring for EU – også inden coronakrisen. Ved at bruge penge på den grønne omstilling kan man skabe en masse nye jobs.

”Der er så mange investeringer i den grønne omstilling, som i forvejen skaber jobs. Som i forvejen lukker op for nye grønne løsninger, som mange virksomheder har udviklet på, men som trænger til at få et skub. Og det kan vi bruge EU’s penge på.”

For som hun siger: “Når man står i lort til halsen, så må man få det bedste ud af det.”

“Vi bruger ikke krisen til at sige, at vi ikke har råd til klimaet.”

Niels Fuglsang er medlem af EU-Parlamentet for partiet Socialdemokratiet.

Foto: Andreas Hansen.

Han mener også, at det er fornuftigt at bruge penge på den grønne omstilling.

”Det vigtigste punkt i den nye aftale er klimaet. Det handler om, at 37 procent at pengene skal bruges på grøn omstilling. Det kan være vedvarende energi, energirenovere huse eller sørge for landbruget bliver mere bæredygtigt. Det har vi brug for,” siger han.

Han forklarer, at når man alligevel skal til at bygge Europa op igen efter coronakrisen, så kan man lige så godt gøre det grønt.

”Vi bruger ikke krisen til at sige, at nu har vi ikke råd til klimaet. Vi bruger krisen til at investere i klimaet og bygge Europa op igen på en grøn måde. Det synes jeg, er ret fornuftigt,” siger han.

“37 procent er ikke nok”

Nikolaj Villumsen sidder i EU-Parlamentet for partiet Enhedslisten.

Foto: Andreas Hansen.

Han mener ikke, at de 37 procent er nok.

”Jeg havde gerne set, at det var højere. Vores krav var 50 procent.”

Han mener, at den økonomiske krise i fremtiden kan blive større, hvis vi ikke gør noget for klimaet nu.

”Der er behov for, at vi sørger for at sikre en grøn omstilling. Hvis vi skal undgå en langvarig økonomisk krise, så kræver det, at vi investerer for at takle klimakrisen,” forklarer han.

Han mener også, at man bør diskutere, hvad der tæller som grønne tiltag.

”Men hvad er eksempelvis grønt? Der er for eksempel mange virksomheder, som mener, at noget bestemt er grønt, men som mange klimaorganisationer vil sætte spørgsmålstegn ved,” forklarer han.

“På en måde skal alle pengene bruges på at gøre verden grønnere”

Karen Melchior sidder i EU-Parlamentet for partiet Radikale Venstre.

Foto: Karen Melchior.

Hun mener, at der godt kunne bruges endnu flere penge på den grønne omstilling.

“Jeg synes, at det er godt. Det kunne måske godt have været endnu mere. Vi skal også tale om, hvordan man fortolker, hvad den grønne omstilling er.”

Hun mener, at alle pengene på en måde bør bruges på at gøre Europa grønnere.

“På en eller anden måde, skal alle penge vi bruger, bruges til at gøre verden grønnere. Når der er en mulighed for at vælge a eller b, så skal vi vælge den grønne løsning. Vi skal ikke bruge penge, som modarbejder den grønne omstilling, når EU gerne vil være den første klimaneutrale region i verden,” siger hun.