Videnskab

Rummet er fyldt med skrald – nu vil IT-milliardær fjerne det

Hver gang en raket eller satellit sendes ud i rummet, kan der komme mere affald i rummet.

Foto: Nasa/Unsplash

Nanna Hein


21 september, 2021



Vores problem med for meget skrald er ikke kun et problem på Jorden. Ude i rummet flyver der nemlig skrald rundt. Nu vil en af grundlæggerne af firmaet Apple ændre det.

Det er ikke kun på Jorden, at vi mennesker har problemer med skrald. Vi har også sørget for, at der flyver en hel masse skrald rundt ude i rummet. Såkaldt rumskrald. 

For at rummet ikke ender som en stor losseplads, bliver vi nødt til at fjerne noget af alt vores skrald. Det har Stevie Wozniak tænkt sig at hjælpe med. Stevie Wozniak er en af de tre grundlæggere af firmaet Apple og er mangemilliardær. Han har for nylig lavet firmaet Privateer, der skal fjerne skrald fra rummet. Sådan skriver DR

Hvorfor skal skraldet fjernes? 

Du tænker måske: Jamen rummet jo er kæmpe stort, så hvorfor er det et problem, at der flyver skrald rundt derude? Men der er faktisk flere problemer ved de store mængder affald. 

“Hvis ikke vi får styr på problemet med rumskrot, kan det få store konsekvenser for vores hverdag. Funktioner som internet, telefoni og navigation er afhængige af, at vi har sikker adgang til at bruge rummet – og det har vi ikke, hvis det er fyldt med rumskrot.” Sådan siger Michael Linden-Vørnle til DR. Michael Linden-Vørnle er astrofysiker og chefkonsulent på DTU Space – Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU.

Et andet problem er, at skraldet kan ødelægge en hel del. Affaldet i rummet flyver med en hastighed på 27.500 kilometer i timen. Skraldet har altså rigtig meget fart på, og hvis det enten rammer en satellit, en raket eller en rumstation kan det lave store skader. 

Hvorfor er der så meget skrald i rummet? 

Der er rigtig meget skrald ude i rummet. Det er dog ikke det samme som det, vi smider i skraldespandene derhjemme. I rummet er affaldet alt fra satellitter, der ikke længere virker til stykker af raketter. Det skriver Videnskab.dk

Hver gang vi sender en satellit eller raket ud i rummet, kan der komme mere affald. Det kan ske ved, at noget af raketten falder af, eller at en satellit går i stykker. Noget af det affald falder ned i Jordens atmosfære og brænder op. Men andet affald er længere ude i rummet, og så kan det ikke ryge ned i vores atmosfære. Hvis affaldet ligger uden for atmosfæren, bliver det altså bare liggende. 

Ifølge The European Space Agency (også kaldt ESA) ligger der mere end en million stykker affald i rummet, som er mellem 1 og 10 cm stort. Og der er mere end 36.500 stykker affald, som er større end 10 cm. 

Hvordan skal vi fjerne skraldet?  

Stevie Wozniak og Privateer vil endnu ikke fortælle, hvordan de vil fjerne skraldet i rummet, men de er ikke de første, som vil prøve at komme problemet til livs. 

Der er tidligere blevet lavet såkaldte skraldesatellitter, som har fanget affaldet med et stort net. Bagefter har satellitten ødelagt affaldet med en laserstråle. 

En gruppe forskere arbejder også på at lave en genbrugsstation i rummet, så man kan bruge rumaffaldet igen. Det skulle efter planen være klar i 2050.

LÆS OGSÅ: Historisk: Rumskib kun med civile sendes ud i rummet