Identitet

På grund af klimaet er flere unge usikre på, om de vil have børn

Danske forskere skal undersøge om unge herhjemme har klimaangst.

Foto: Li-An Lim/Unsplash

Nanna Hein


7 januar, 2022Flere unge rundt omkring i verden overvejer ikke at få børn på grund af klimakrisen. Derfor vil danske forskere nu undersøge, om tallene er det samme herhjemme.

Har du altid tænkt, at når du blev voksen, så ville du møde en, som du kunne dele resten af dit liv med, og så kunne I sammen skabe en familie? Måske få et, to eller tre børn? 

At få børn virker for mange som et naturligt valg, når man engang bliver voksen. Men nu begynder flere unge at tøve lidt, når det kommer til ønsket om at sætte børn i verden. 

Faktisk har fire ud af ti unge i en international undersøgelse fra 2021 svaret, at de ikke er sikre på, at de vil have børn. Og den eneste grund til det er klimakrisen. Derfor skal danske forskere nu til at undersøge, hvordan frygten for klimakrisen påvirker de unge danskere. Sådan skriver TV2

Unge er bekymrede

Den internationale undersøgelse

  • 10.000 unge mellem 16-25 år deltog i undersøgelsen.
  • De unge er fra landene: Australien, Brasilien, Finland, Frankrig, Indien, Nigeria, Philipinerne, Portugal, England og USA. 
  • Undersøgelsen udkom i september 2021. 

Kilde: Rapporten: Young People’s Voices on Climate Anxiety, Government Betrayal and Moral Injury: A Global Phenomenon

Den internationale undersøgelse udkom i september sidste år – og den viser, at klimaet ikke kun påvirker antallet af unge, der er i tvivl, om de en dag vil have børn.

For klimaet skaber generelt stor bekymring blandt unge verden over. Omkring seks ud af ti af de unge i undersøgelsen svarede, at de var ”meget” eller ”ekstremt” bekymrede for klimaforandringerne. 

Mere end halvdelen af de unge svarede også, at de følte sige hjælpeløse, vrede, kede af det, skyldige og angste, når de tænkte på klimakrisen. Mens lige under halvdelen svarede, at klimakrisen havde negativ betydning for deres liv, og hvad de tænkte på. Sådan skriver The Guardian.

Rigtig mange af de unge svarede også, at de ikke følte, at verdens regeringer gjorde nok for at beskytte dem, planeten eller fremtidige generationer. Sådan skriver Ekstra Bladet

De danske unge 

Klimaangst er en ny form for angst, og den handler om det at være bange for klimaforandringer. Ligesom andre former for angst, så fylder angst-tankerne en stor del af personens tanker, og kan findes i forskellige grader. Nogle har måske kun klimaangst en gang i mellem, hvor de for eksempel bliver rigtig kede af det. Mens andre kan blive nødt til at blive sygemeldt fra skolen, fordi de har det så skidt. Sådan skriver Altompsykologi.dk

Og at være bange for klimaforandringerne er flere unge danskere også. Selvom den internationale undersøgelse ikke har danske deltagere med, så er flere danske psykologer enige om, at det også rammer danske unge. En af dem er Trine Lind. Hun er psykolog og arbejder med forskellige former for angst

”For nogle er det angst, for nogle er det magtesløshed, og for nogle er det frustration og vrede over, at der er en generation af ældre beslutningstagere, der ikke tager dem alvorligt.” Sådan siger Trine Lind til TV2

Klimaangst hos unge danskere er altså noget, som man kender til. Men den nye undersøgelse kan sandsynligvis give os endnu mere viden om, hvordan de unge danskere bliver påvirket af klimakrisen.

LÆS OGSÅ: Mange unge danskere er ensomme: Hvem skal hjælpe dem?