Politik

Nyt forslag: Straffen for at skyde fyrværkeri efter andre skal være hårdere

Nytårsaften på Rådhuspladsen i København kan godt være vildt.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Jeppe Vejlø/Ritzau Scanpix.

Julius Tromholt-Richter


9 september, 2020Straffen for at kaste med sten og skyde fyrværkeri efter andre skal være en tredjedel hårdere. Det mener regeringen.

Måske kender du typen. Den person til nytårsfesten, som synes, at det er sjovt at skyde fyrværkeri efter andre.

At skyde med fyrværkeri mod andre er farligt. Derfor er det ulovligt.

Lige nu kan man få 10-60 dage i fængsel, hvis man skyder fyrværkeri efter andre. Hvis man skyder efter mennesker i offentlig tjeneste, så giver det 6-9 måneders fængsel. Det er for eksempel politiet, brandmænd eller læger, som er på arbejde.

Men nu vil regeringen, som lige nu er Socialdemokratiet, gøre straffen endnu hårdere.

Det siger Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet i en presse-meddelelse. Han er justitsminister i Danmark. Han er blandt andet øverste chef for politiet og fængslerne.

Hvad skal straffen være?

Straffen skal være en tredjedel længere. Så hvis du før ville få 6 måneder i fængsel, vil straffen nu være 8 måneder i stedet.

Den nye lov skal gælde både for sten-kast og affyring af fyrværkeri mod andre.

”Vi sender nu et klart signal om, at stenkast og affyring af fyrværkeri mod personer er langt over grænsen for, hvad vi som samfund vil acceptere”, siger Nick Hækkerup.

Hvorfor vil man ændre loven?

Sidste december var der omkring 250 episoder, hvor der blev affyret fyrværkeri mod andre mennesker.

På Nørrebro i København var der i december 2019 flere episoder, hvor der blev skudt med fyrværkeri efter politiet, brandmænd, busser og taxaer. Det kan forhindre dem i at komme frem til vigtige opgaver. Og så kan det være livsfarligt at blive ramt af fyrværkeri.

Derfor vil man nu sætte straffen op.

”Vi har set, at der simpelthen er nogle, som er usympatiske nok til at skyde fyrværkeri efter dem, der skal hjælpe andre. Der er behov for at sige, at dem, vi har til at passe på os, skal der altså også passes på,” siger Hækkerup til TV2.

Bliver loven til noget?

For at loven skal blive til noget, så skal et flertal af de 179 politikere i Folketinget stemme for. Det tager lang tid at lave en ny lov. Her kan du læse, hvordan en ny lov bliver til i Danmark.

Regeringen håber, at den nye lov vil være vedtager 15. december, før salget af fyrværkeri starter.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil ændre politiet i Danmark: Hvad vil de gøre?