Politik

Migranter syer deres læber sammen i protest

Migranter syer deres læber sammen i protest mod de mexicanske myndigheder.

Foto: Jose Torres/Reuters/Ritzau Scanpix

Mathilde Johannesen


17 februar, 2022



I tirsdags valgte en gruppe af migranter at sy deres læber sammen. Det skete under en demonstration ved Mexicos sydlige grænse.

Nål og tråd forbinder man oftest med at sy tøj. Men det er blevet brugt til noget rimelig usædvanligt ved Mexicos sydlige grænse. Det har nemlig ikke været til at sy en knap i en skjorte eller til at sy et hul i en bluse sammen.

I stedet har en gruppe af migranter valgt at sy deres læber sammen. Det er sket under en demonstration i den mexicanske by Tapachula. Byen ligger lige ved grænsen til det mellemamerikanske land Guatemala.

Mange migranter har boet i Tapachula i flere måneder. Her venter de på at få behandlet deres papirer, så de lovligt kan rejse videre.

Migranterne vil gerne rejse nordpå for at komme til USA. De føler dog ikke, at myndighederne forsøger at hjælpe dem. Derfor har de syet deres læber sammen. Det skriver Ritzau.

Et råb om hjælp

I Mexico er migranterne trætte af at vente på, at myndighederne behandler deres papirer, så de kan rejse videre mod USA.

På billedet nedenunder kan du se, hvor Mexico ligger. Nordpå grænser landet op til USA.

Foto: Addicted04/Wikipedia

Det er derfor endt med, at migranterne har syet deres læber sammen med nål og små plastiktråde. De har ladet et lille hul være frit på midten af deres læber, så de stadig kan drikke vand.

Asyl

  • Hvis man flygter fra sit eget land – for eksempel på grund af krig i landet – kan man søge om asyl, når man kommer til et andet land. Det betyder, at man beder et andet land om hjælp til at blive beskyttet.
  • Det kan være, at man ikke kan rejse tilbage til sit eget land på grund af sin race, religion eller sine politiske holdninger.
  • Måske vil man blive slået ihjel eller udsat for tortur, hvis man vender tilbage.
  • Hvis man får asyl, kan man blive i det andet land, indtil det er sikkert at rejse hjem.

”Jeg gør det for min datter. Hun har ikke fået noget at spise de sidste mange timer, og jeg kan ikke se, at myndighederne forsøger at løse det. Vi bliver behandlet som fanger her”. Det siger Yorgelis Rivera fra det sydamerikanske land Venezuela til Ritzau.

Yorgelis Rivera har ventet på svar i over en måned fra Mexicos Nationale Migrationsagentur (INM). Det er dem, som skal behandle migranternes papirer.

Men INM har også travlt. Tidligere har de sagt, at de modtager over 100 migranter om dagen på deres kontor i den mexicanske by Tapachula.

Og generelt er antallet af migranter, som kommer til Mexicos sydlige grænse, eksploderet. I 2021 fik Mexico 87 procent flere ansøgninger om asyl end i 2020.

Mange af migranterne kommer fra Haiti og Honduras. I disse lande er der meget fattigdom og vold. Derfor flygter migranterne – og mange af dem håber, at de kan få et bedre liv i USA.

FN’s organisation for flygtninge hedder UNHCR, og den har opfordret Mexicos regering til at lave nye pakker med nødhjælp. Disse pakker skal gøre det lettere at håndtere migranterne og deres sager.

En farlig rejse

Det er en farlig rejse, som mange migranter tager på, når målet er at krydse grænsen til USA. I december døde over 50 migranter, da en lastbil kørte galt i Mexico. Det skriver DR.

I dette tilfælde var 100 migranter blevet presset sammen i en lastbil, som skulle smugle dem til USA. Lastbilen havde dog for meget fart på, og derfor blev migranterne alle kastet ud af lastrummet, da bilen skulle tage et sving.

De endte altså i en bunke på vejen, og over 50 af dem døde. Flere af de overlevende migranter valgte at flygte fra stedet, fordi de var bange for at blive anholdt af myndighederne. Da de flygtede haltede de afsted og havde blod på tøjet.

I 2021 døde 651 mennesker, da de forsøgte at krydse grænsen mellem Mexico og USA. Det er det højeste tal siden 2014. Det skriver Den internationale Migrationsorganisation (IOM).

LÆS OGSÅ: Krisecenter må afvise børn og unge: Politikere vil ændre det