Kultur

Liam Payne åbner op om misbrug og selvmordstanker: “Jeg holder da bare fest for én”

Liam Payne i 2012 i London.

Foto: Mr Pics/Shutterstock

Peter Hermann


14 juni, 2021



Liam Payne, tidligere medlem af One Direction, fortæller sin historie. Der var for mange piller og for meget alkohol. Til sidst glædede han sig bare over, at One Direction gik hvert til sit.

Popikonet Liam Payne levede i sus og dus. Men bag alle pigerne og pengene gemte der sig en trist skæbne. Han havde nemlig et misbrug af stoffer og alkohol.

One Directions største hits

Her er One Directions mest afspillede sange på Spotify:

1. Drag me Down – 702 mio.

2. Story of My Life – 647 mio.

3. What Makes You Beautiful – 512 mio.

4. Night Changes – 457 mio.

5. 18 – 279 mio.

Liam Payne, der er kendt fra boybandet One Direction, er netop stået frem med sin historie i videopodcasten The Diary of a CEO. Det skriver dr.dk. I podcasten fortæller han om sit misbrug af både stoffer og alkohol. Forbruget var så stort, at han i dag ser det som sin redning, da One Direction stoppede samarbejdet i 2017.

Liam Payne havde ikke bare problemer med piller og champagnen. Han gik rundt med selvmordstanker. Det var dér, han vidste, at det var ved at gå helt galt.

“Fordi vi var så store som band, var den bedste måde at sikre os ved at låse os inde på vores værelser. Hvad er der dér? En minibar,” siger stjernen og fortsætter:

“Så på et tidspunkt tænkte jeg: ‘Jeg holder da bare en fest for én’ – og den fortsatte så i mange år af mit liv. Når man ser tilbage på, hvor længe man har drukket, kan man godt tænke: ‘Gud, det er lang tid.'”

Et problem i branchen

Når man er musiker, er festen en del af ens arbejde. Måske er det derfor, at mange musikere har problemer med stoffer og alkohol? Eller måske er det de høje krav?

Flere og flere kunstnere står frem og fortæller om musikbranchens problem med misbrug af stoffer og alkohol. Det er ikke længe siden, at Artigeardit fortalte sin historie om stoffer. Til DR fortalte han, at stofferne gjorde ham til en kold robot uden følelser.

“Jeg var meget i studiet og fik en dårlig vane med, at jeg altid skulle drikke og tage stoffer i studiet. Jeg var der næsten hver dag, så lige pludselig sidder du og har taget stoffer og drukket hver dag i to måneder,” fortalte han i marts.

Artigeardit tog Xanax og blev hurtigt afhængig. I dag er han ude af sit stofmisbrug.

Kender du en, der har det svært?

Man kan gøre flere ting for at hjælpe venner, som har det svært og måske har selvmordstanker, har Anette Erlangsen fortalt. Hun er leder for Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.

1) Du skal lytte i stedet for at trøste. Det er vigtigt, at den som har det dårligt, får talt ud om tingene.

2) Vis omsorg. Tal roligt til personen og få skabt en afslappet stemning. Tro på det, du bliver fortalt.

3) Vær til stede. Lyt til og hjælp personen, som har det dårligt. Personen skal ikke være alene med sine problemer. Hvis man ikke deler sine problemer eller følelser med andre, så kan de vokse sig større og større.

4) Sørg for mere hjælp. Når du har fundet ud af, at en person har det dårligt, så skal du opfordre personen til at få hjælp. Det kan være fra en voksen, en lærer eller en fra Livslinien.

5) Du skal ikke holde det hemmeligt. Hvis en person har fortalt dig, at personen går med tanker om selvmord, så skal du ikke gå med til at holde det som en hemmelighed. Du skal ikke gå rundt og bære på så stor en hemmelighed alene. Du skal få personen til at tale med en voksen eller andre personer, som kan hjælpe.

Hvis du selv går med tanker om selvmord, så kan du ringe til Livslinien på 70 20 12 01.

LÆS OGSÅ: Stor stigning i antallet af selvmord blandt unge kvinder