Politik

I dag er eleverne tilbage på skolerne. Men hvordan kommer skoledagen til at se ud?

Børne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil var med på pressemødet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mathilde Johannesen


5 januar, 2022



I dag er første dag, hvor eleverne er tilbage i klasseværelserne efter en tid med virtuel undervisning og juleferie. Corona er dog ikke væk, så hvordan kommer skoledagen til at se ud?

Corona, corona og corona. Alle taler om sygdommen, og den har helt sikkert også fyldt en del i din juleferie. Måske kunne du ikke holde jul med hele din familie, fordi nogle var blevet smittet?

Eller måske måtte du selv gå i isolation, fordi du lå og havde det dårligt?

Lige meget hvad så kan vi ikke komme udenom, at corona igen fylder en del i vores hverdag.

Og i dag er første dag, hvor eleverne får lov til at komme tilbage i klasseværelserne igen. Smitten har nemlig været stigende, og derfor blev eleverne sendt hjem i midten af december.

Men nu er alle tilbage, og nu skal skolerne få en hverdag op at køre. Den skal både fungere for elever og lærere, men den skal også tage højde for, at vi stadig står i en pandemi, som buldrer afsted.

Tests to gange om ugen

I går tirsdag holdte Børne- og Undervisningsministeriet et pressemøde. Det er dem, som har ansvaret for uddannelserne og skolerne i Danmark. Her fortalte det, hvordan det kommer til at foregå, når eleverne skal tilbage til skolerne. Det skriver DR.

Det er trygt at komme tilbage til skolerne. Der er nemlig en række værktøjer, som man nu vil tage i brug. Det fortalte børne- og undervisningsministeren.

Åbningen af skolerne vil dog få smitten til at stige lige meget hvad. Men med værktøjerne vil man forsøge at gøre smitten så lav som mulig.

For at smitten ikke går amok, beder man derfor elever fra og med 1. klasse og lærere om at lade sig teste to gange om ugen. Derfor kan dine forældre nu hente hjemmetests på skolerne, så I ved, om I har corona eller ej.

Nogle eksperter mener dog, at hjemmetests ikke er særlig gode, fordi de kan give et falsk svar. En tredjedel vil nemlig få en hjemmetest, som siger, at de ikke har corona, selvom de faktisk har det.

”Så er der stadig over en tredjedel af de smittede, som kommer i skole og smitter de andre”, siger Peter Busk til DR. Han er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Men myndighederne mener, at hjemmetests er svaret, selvom de kan være usikre og give forkerte svar. Hvis man ikke bruger hjemmetestene, vil smitten nemlig helt sikkert stige en del.

”Der er ikke nogen af værktøjerne, der er perfekte”, siger Tyra Grove Krause på pressemødet. Hun er faglig direktør i Statens Serum Institut.  

Bliv under dynen, hvis du føler dig syg

Der er selvfølgelig også nogle andre regler og værktøjer, som skal gøre, at alle kan have en rar og tryg skoledag. Nogle af reglerne kender du sikkert allerede.

Blandt andet skal du blive i din stamklasse. Det betyder, at du ikke lige kan smutte over til Anna fra 8.B i frikvarteret, hvis du gerne vil tale om det nyeste afsnit af en Netflix-serie.

I stedet må du hænge ud med dem, som du går i klasse med.

Samtidig er det slut med, at mor eller far lige går med ind i klassen for at sige farvel. Forældre skal igen aflevere deres børn udendørs.

Hvis dine forældre sætter dig af ved skolen, er der altså ingen grund til, at de også finder en parkeringsplads for at give dig en farvelkrammer i klassen.

Og hvis du føler dig syg, så skal du selvfølgelig blive hjemme under dynen. Det skal du også, hvis du er nærkontakt til en, som har fået corona – men så skal du faktisk ikke blive under dynen hele tiden. For så skal du også ud for at få en PCR-test.

Skoledagen er i gang igen, men det er desværre ikke uden den konstante påmindelse om, at hele verden stadig kæmper mod corona.

LÆS OGSÅ: Hvis du har været forkølet, kan du måske være immun over for coronavirus