Kultur

Hvad sker der med Britney Spears? Forstå, hvorfor hun kæmper for sin frihed

Britney Spears til MTV Video Music Awards i 2008.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


10 august, 2021Britney Spears har gennem 13 år været umyndiggjort. Hun har ikke haft adgang til sine egne penge eller kunnet tage beslutninger om sit eget liv. Men nu kæmper hun for at få sin frihed tilbage.

Britney Spears er indbegrebet af en popstjerne og lidt af et ikon for alle, som kan huske slutningen af 1990’erne og starten af 2000’erne. Hun slog igennem i 1999 med kæmpehittet …Baby one more time skrevet af den svenske top-producer Max Martin, og herfra gik det ud over alle stepper.

Mellem 1999 og 2004 udgav hun fire album og et greatest hits-album, der indeholder klassikere som Oops! I Did It Again, Stronger, I’m a Slave For You og Toxic. Hun har i alt udgivet ni albums. Hun var på toppen af verden, på alles læber og nød stor succes. Men medaljen havde en bagside.

Britney Spears var nemlig også jaget vildt af paparazzier, som alle ville have et billede af den populære popstjerne. Dengang fandtes Instagram og TikTok ikke. Stjernerne havde ikke et direkte talerør til deres fans, derfor var der stort salg i ugeblade, som gav et indblik i stjernernes liv. De kendte havde ikke indflydelse på, hvordan historierne blev fortalt, på samme måde som stjernerne har det på sociale medier i dag.

Hvad er et formynderskab?

Et formynderskab er tiltænkt mennesker, som ikke kan tage vare på sig selv. Det er oftest gamle, syge mennesker, som ikke bliver raske igen. I et formynderskab umyndiggør man personen. Det betyder, at de ikke selv må bestemme over deres penge eller deres hverdag.

Ideen er at beskytte den syge fra at blive franarret sine penge og hjælpe personen med at komme i bad, få mad, komme til lægen, og få købt ind. Almindelige opgaver i dagligdagen, som vedkommende ikke længere selv kan klare.

Problemet med et formynderskab kan være, at når først en person er blevet umyndiggjort, er det næsten umuligt at få myndigheden tilbage. Det betyder, at det kan misbruges, hvis de forkerte personer tager kontrol over et andet menneskes liv og penge.

Og ugebladene var ikke søde mod Britney. Hun blev kritiseret for alt. Hun var for sexet, for afklædt eller for vild og ikke jomfruelig nok, lød kritikken. Dengang var det helt normalt at spørge en kvindelig popstjerne, om hun var jomfru. I dag ville vi nok mene, at et så personligt spørgsmål er at gå for langt. Men det mente man ikke dengang.

Dokumentaren Framing Britney Spears lavet af New York Times sætter fokus på netop denne problemstilling. I dokumentaren ser vi Britney Spears i forskellige tv-interviews, hvor hun bliver stillet meget personlige og nogle gange grænseoverskridende spørgsmål om sit privatliv. På trods af, at Britney Spears græder i mange af disse interviews, er der ingen empati at mærke hos journalisterne, tværtimod presser de mere på.

Dengang var der ingen, der stillede spørgsmålstegn ved, om det var okay at stille så grænseoverskridende spørgsmål til en helt ung kvinde omkring de 20 år. Men det er et emne, som bliver debatteret kraftigt i dag.

Hvorfor mistede Britney sin frihed?

På trods af de negative historier i medierne var Britney stadig en kæmpe stjerne. Men i 2007 skete der noget, som skulle få store konsekvenser for hendes liv mange år frem i tiden. Hun var netop blevet mor for anden gang, hun skulle skilles fra sin mand, og presset fra paparazzierne var konstant. Hun kunne ikke gå uden for sin dør uden at have en hær af paparazzier i hælene. Ugebladene frydede sig over hver enkelt fejl, hun lavede som nybagt mor, og den 16. februar 2007 gik det galt.

Omgivet af paparazzier besøgte hun en frisørsalon i Los Angeles, hvor hun barberede håret af sig selv. Hun angreb bagefter en paparazzis bil med en paraply. Det blev alt sammen filmet, så hele verden kunne se Britney Spears ude af kontrol.

Hvorfor er Britney Spears under et formynderskab?

Britney Spears blev umyndiggjort i 2007, efter hun blev tvangsindlagt på et hospital to gange. I dokumenterne, som er indgivet af hendes far, er der sat flueben ved demens. Hendes far har altså påstået, at hun er dement. Der findes dog ingen dokumenter fra de læger, som har tilset Britney Spears siden 2007, som dokumenterer, at hun er dement eller lider af en anden alvorlig psykisk sygdom. Derimod er hendes formynderskab registreret som et frivilligt formynderskab. Der ligger altså ingen medicinsk begrundelse bag, hvorfor Britney Spears er underlagt et formynderskab.

Fra 2007 til 2019 var hendes far både økonomisk værge og personlig værge. Det betyder, at han har taget alle beslutninger omkring hendes liv. Han har bestemt, hvordan hendes karriere har udformet sig, og om hun må køre til Starbucks og købe en kop kaffe. Altså alt fra de helt store beslutninger til de helt små beslutninger i hverdagen.

I 2019 blev hendes far frataget værgemålet over hendes person. Den offentlige forklaring var, at han led af dårligt helbred. Men omkring samme tidspunkt fik han et polititilhold mod at nærme sig Britneys to teenage-sønner, fordi han havde overfaldet en af dem, altså hans eget barnebarn. Men han er stadig økonomisk værge for Britney Spears, hvilket betyder, at alle økonomiske beslutninger skal gå gennem ham. Det er derimod en professionel personlig værge, Jodi Montgomery, som hjælper Britney i hverdagen i dag.

Den negative fortolkning af Britneys nedtur, som fyldte alt i medierne dengang, var, at vi havde med en ung kvinde at gøre, som var psykisk syg og ude af stand til at håndtere sit eget liv. Den mere positive fortolkning som vinder frem i dag, er, at her var en dybt ulykkelig ung kvinde, som sagde fra over for et umenneskeligt pres fra omverdenen. En ung kvinde, der ikke længere ville være den altid smukke, smilende, sukkersøde blondine, som verden havde gjort hende til. Hun ville være sig selv med alle de fejl og mangler, som alle mennesker nu engang har.

To gange i den periode blev Britney Spears tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital til observation. Den anden gang hun blev tvangsindlagt, blev hun kort efter sat under et formynderskab. Det kommer vi alt sammen tilbage til. Men først skal vi forbi en periode, hvor det bliver lidt mudret. For der er meget forskellige versioner af, hvorfor og hvordan Britney Spears blev tvangsindlagt.

Den historie, som er blevet fortalt i offentligheden, er, at Britney Spears nægtede at aflevere en af hendes to sønner til børnenes far. Hun skulle eftersigende have låst sig inde på et badeværelse i sit hjem. Derfor troppede politiet op på hendes adresse i Los Angeles. Her tvang de Britney Spears ned på en båre og bar hende ud i en ambulance, mens kameraerne rullede i nyhedshelikoptere i luften. Den offentlige forklaring var, at hun havde været til fare for sine børn.

Men fortællingen om, hvordan Britney Spears opførte sig den aften, er en noget anden i den artikel, som journalisterne Ronan Farrow og Jia Tolentino for nyligt har udgivet i samarbejde med det amerikanske medie The New Yorker. Her beskriver de en Britney Spears, som var ked af at skulle aflevere sine sønner til deres far, som hun delte forældremyndigheden med. Hun opholdte sig godt nok på badeværelset med en af sine sønner, men døren var ikke låst. Ifølge Britney Spears’ tidligere ven og manager, Sam Lutfi så kunne situationen være blevet løst fredeligt med en rolig samtale. Han mener, at det store antal politi var med til at skræmme Britney Spears, og at det spillede en rolle i, at det gik så galt, som det gjorde.

Hvad er #freebritney?

#Freebritney-bevægelsen er en gruppe af Britney-fans, som længe har stillet spørgsmålstegn ved, om det formynderskab, Britney Spears er underlagt, er nødvendigt, og om alting er foregået på lovlig vis. #Freebritney-bevægelsen begyndte for alvor at give lyd fra sig for et par år siden. Dengang var der ikke mange, der tog bevægelsen alvorligt. Mange mente, at de blandede sig i private sager. Men efter Britney Spears selv har udtalt, at hun er udsat for “formynderskabs-misbrug”, har mange fået en helt anden og mere positiv opfattelse af bevægelsen.

Journalisterne har også talt med Britney Spears’ tidligere husholderske, og hun siger sådan her i artiklen: “Jeg er selv mor, og jeg kan fortælle dig, at Britney var en god mor. Hun ville aldrig gøre sine børn fortræd eller gøre noget forkert med dem. Nej. Jeg var der, og jeg ved, at det eneste hun ønskede, var bare endnu en dag sammen med sine børn.”

Men ikke desto mindre blev Britney Spears sat under et formynderskab få uger senere efter endnu en tvangsindlæggelse. Hvad der lå til grund for den tvangsindlæggelse, er uklart.

I artiklen fra The New Yorker beskriver journalisterne, hvordan den retshøring, som fratog Britney Spears alle hendes rettigheder, kun tog 10 minutter. Normalt skal en person, som bliver sat under formynderskab, have fem dages varsel, men i dette tilfælde blev det tilsidesat, så det skete med det samme. Det betød også, at Britney Spears ikke fik mulighed for at forsvare sig selv.

Hun prøvede ellers ihærdigt. Hun forsøgte at hyre en advokat, som kunne forsvare hendes rettigheder. Men dommeren erklærede hende uegnet til at ansætte egen advokat. Hun fik i stedet en advokat hyret af retten. I dag bliver der stillet spørgsmål til, om det overhovedet var lovligt.

#Freebritney-bevægelsen er samlet til en demonstration for Britney Spears’ frihed.

De to journalister fra The New Yorker har også talt med en ven af Spears-familien, Jacqueline Butcher, som var med i retten den dag, hvor Britney mistede sin myndighed. Dengang talte hun for, at Britney Spears skulle under et formynderskab, men hun har sidenhen fortrudt at hun deltog. Hun fortæller, at hun gav en kort forklaring i det kun 10 minutter lange møde, ellers var der ingen vidner, og Britney Spears var ikke selv til stede. Mere skulle der ikke til for at fratage Britney Spears alle rettigheder til eget liv og egne penge.

Hun forklarer i artiklen, at hun troede, at hun hjalp Britney. Men i dag føler hun sig “hjemsøgt” af episoden, og hun føler, at Britney Spears’ familie udnyttede hende til at få formynderskabet i hus.

I dag 13 år senere er Britney Spears stadig under et formynderskab. Men den 23. juni 2021 talte hun for første gang til offentligheden i en retshøring om, hvordan hun har det med sit formynderskab. Det sprang en bombe under sagen, ikke mindst i medierne.

Hvad sagde Britney i retten?

Britney Spears talte i 24 minutter til retten i Los Angeles. Her forklarede hun, hvor ulykkelig hun var under formynderskabet og kom med en lang række beskyldninger mod særligt faren, Jamie Spears. Men også mod hele familien, som hun føler, ikke har hjulpet hende i situationen. Hun sagde blandt andet:

  • At hun bliver tvunget til at arbejde mod sin vilje. At hun er blevet tvunget til at tage på turné og optræde uden hvile i flere år. At hun ikke selv må bestemme indholdet i koncerterne. Hverken musikken eller koreografien, som hun udfører.
  • At hun tidligere er blevet tvunget på medicinen lithium, som er et meget stærkt og sløvende stof. Mens hun blev givet lithium, følte hun sig fuld hele døgnet. Hun beskriver, at hun ikke var i stand til at gennemføre en samtale, mens hun blev givet lithium.
  • At hendes far nyder at udøve tvang over hende.
  • At hun bliver nægtet at se sine børn og sin kæreste.
  • At hun ikke må køre i bil, se venner eller forlade hjemmet.
  • At hun har fået frataget sit kørekort, kreditkort og pas.
  • At hun tidligere er blevet tvunget til at blive overvåget af plejepersonale alle døgnets 24 timer, selv når hun skulle klæde om.
  • At hun tidligere er blevet tvunget til at afgive blodprøver hver dag.
  • At hun bliver tvunget til at deltage i terapi og psykologiske tests tre dage om ugen.
  • At hun ikke må få fjernet en spiral, så hun kan forsøge at få flere børn. Hun fortalte, at de ikke ville have, at hun skulle have flere børn.

Britney Spears sammenlignede i retten sine oplevelser med en kvinde, som bliver holdt som slave. Hun fortalte, at hun er traumatiseret og deprimeret, og at hun ikke kan sove om natten på grund af det. Hun sagde, at hun føler, at hun burde have de samme rettigheder, som alle andre mennesker, der kan bestemme over deres egen hverdag og deres egne penge.

Hvordan reagerer verden?

Der lød et ramaskrig i medierne efter Britney Spears’ udsagn i retten den 23. juni. Mange var chokerede over, hvor galt det stod til, og at det overhovedet kunne finde sted. Der kom blandt andet en række støtteerklæringer fra andre berømtheder som Madonna, Mariah Carey, Justin Timberlake, Christina Aguilera, Khloe Kardashian og Paris Hilton. Her er et udpluk af dem:

Justin Timberlake skriver i tre tweets, at han giver sin fulde støtte til Britney, og at ingen kvinde skal begrænses i at tage beslutninger om sin egen krop.

Christina Aguilera skriver i seks tweets, at det er uacceptabelt, at et menneske ikke får lov til at leve det liv, de ønsker at leve. Alle kvinder skal have ret til deres egen krop, deres eget forplantningssystem, deres eget privatliv, og deres egen glæde, skriver hun blandt andet.

Mariah Carey skriver: “Vi elsker dig, Britney!!! Forbliv stærk.”

Får Britney lov til at hyre sin egen advokat?

Et af de vigtige punkter i Britneys sag er, at hun ikke på noget tidspunkt har fået lov til at hyre sin egen advokat. Det er afgørende fordi det betyder, at hun ikke har haft mulighed for at hyre en person, som hun stoler på vil arbejde for hendes interesser. Men efter Britney Spears’ udsagn i retten den 23. juni sagde hendes daværende advokat op. Han blev valgt som advokat for Britney Spears af dommeren i sagen tilbage i 2007.

Samtidig indgav både Jodi Montgomery, Britneys personlige værge, og Britneys mor, Lynne Spears, en erklæring til retten om, at de mente, at Britney var i stand til at hyre sin egen advokat og burde få lov til dette. Den 14. juli gav dommeren Britney lov til at hyre en selvvalgt advokat. Mange mener, at det vil blive et vendepunkt i sagen.

Hvad sker der nu?

Britneys nye advokat hedder Matthew Rosengart. Han er tidligere offentlig anklager og har de sidste mange år været advokat for en række Hollywood-stjerner. Han skulle eftersigende være meget hård i retten.

Han har for nyligt bedt retten om at få fjernet Jamie Spears, altså Britneys far, fra formynderskabet. Britney Spears har længe givet udtryk for, at hendes største ønske er at få fjernet faren fra formynderskabet. Hun har udtalt, at hun nægter at optræde igen, så længe hendes far har så stor kontrol over hendes liv.

Mange juridiske eksperter mener også, at det er den bedste vej frem rent strategisk for at opløse formynderskabet helt. Det er nemlig ham, der kæmper mest imod Britneys ønske om at komme ud at formynderskabet.

Anmodningen indeholder udtalelser fra både Britneys mor, Lynne Spears, og Britneys personlige værge, Jodi Montgomery, som begge udtaler, at det er i Britneys bedste interesse, at hendes far ikke længere er en del af formynderskabet.

Britneys mor, Lynne Spears udtaler, at Britney Spears har været udsat for overvågning, som har været udmattende og skræmmende. Næsten som at sidde i fængsel. Hun siger således:

“Siden dette formynderskab er startet, har forholdet mellem den umyndiggjorte (Britney Spears) og Mr. Spears (Britneys far) udviklet sig til intet andet end frygt og had for den umyndiggjorte på grund af Mr. Spears’ handlinger, som inkluderer at udøve komplet kontrol over hende, hans mistillid til hende, hans tvang over hende (…) og hans konstante trusler (…). Det er tydeligt, at James P. Spears er ude af stand til at sætte min datters interesser over sine egne både på et professionelt og et personligt plan.”

Jodi Montgomery, Britneys personlige værge, udtaler således:

“Mens jeg har arbejdet på denne sag, har jeg observeret dynamikker mellem Mr. Spears og hans datter, Frk. Spears, som ikke er psykologisk sunde eller støttende for Frk. Spears og hendes mentale helbred.

Jeg har haft mange samtaler med det lægefaglige team, og vi er alle enige i, at det bedste for Frk. Spears’ mentale helbred er, at hendes far stopper som hendes formynder.”

Høringen, hvor der vil blive taget stilling til, om Britney Spears’ far stadig skal være hendes formynder, finder sted i retten i Los Angeles 29. september 2021.

Læs også: Liam Payne åbner op om misbrug og selvmordstanker: “Jeg holder da bare fest for én”