Kultur

Historisk billede på forsiden af Vi Unge: Første gang i Danmark

Musikeren Moody skrev selv til Vi Unge og foreslog, at hun kunne være med i bladet og fortælle om sin kæreste.

Foto: Kavian Borhani/Vi Unge

Freya Ea Bjørnlund


7 maj, 2021Musikeren Josefine Moody og modellen Augusta Valentin mødes i et kys på forsiden af bladet Vi Unge. Det er første gang, at et dansk blad har haft et homoseksuelt kys på forsiden.

Der er blå himmel, lukkede øjne og en hånd om nakken. Forsiden af denne måneds Vi Unge ligner det perfekte, romantiske kys.

Det er to piger, der kysser, nemlig musikeren Josefine Moody og modellen Augusta Valentin. De er kærester. Og de er det første homoseksuelle par, som har kysset på forsiden af et dansk blad.

Det fortæller bladets chefredaktør, Nikita Hoffmann Andersen.

”Vi så et virkelig fint billede af de to på Instagram, hvor de kyssede. Vi syntes, det var det ultimative symbol på kærlighed. Så vi lavede også et billede, hvor de kysser. Det var først senere, vi fandt ud af, at det – så vidt vi ved – er det første kys mellem homoseksuelle på en dansk magasinforside.”

”Det er dejligt, at Vi Unge har gjort det som de første, og det er jeg da stolt af. Men jeg blev også virkelig overrasket over, at andre ikke har gjort det før.”

Flere skal spejle sig i Vi Unge

De fleste kender nok Vi Unge som bladet med brevkasse, tests og fanplakater. Det er faktisk et gammelt blad, der er blevet lavet helt siden 1963. Det har skiftet udseende og profil mange gange siden da, men det har altid prøvet at skrive om alt det, der optager teenagepiger.

I starten af 2021 så Vi Unge pludselig nyt ud igen.

Der var brug for at ændre lidt på, hvad bladet skal indeholde, forklarer Nikita Hoffmann Andersen. Unge er nemlig blevet mere optaget af emner som kønsidentitet og forskellige seksualiteter.

”Vi har arbejdet intenst med at relancere Vi Unge det sidste halve år. Vi har talt enormt meget om repræsentation og diversitet. Vi har spurgt os selv, om alt, vi gjorde, var tidssvarende for unge i dag.”

Josefine Moody skrev selv en besked til Vi Unge på Instagram og spurgte, om de manglende nogle LGBT+-personer i bladet, for så ville hun gerne stille op. Nikita Hoffmann Andersen sagde ja med det samme.

Hvordan springer man ud?

Temaet i det seneste blad er kærlighed. Der er artikler om at miste nogen, man elsker. Man kan læse om kiksede dates og få en guide til break ups. Og så fortæller Moody og Augusta om at høre til en seksuel minoritet, og hvordan man springer ud for sin familie og sine venner.

Nikita Hoffmann Andersen vil gerne sætte flere historiske billeder på forsiden af Vi Unge. Det næste nummer kommer til at handle om psykiske diagnoser, fortæller hun.

Inde i bladet finder man dette følsomme billede af Moody og Augusta:

Foto: Kavian Borhani/Vi Unge

Og sådan ser deres kys ud på forsiden:

Foto: Kavian Borhani/Vi Unge

LÆS OGSÅ: 10-årige skal kunne skifte køn på papiret – det mener Det Etiske Råd