Videnskab

Har vi taget fejl? Forskere tvivler på, om coronavirus stammer fra Wuhan

I den kinesiske by Wuhan er mundbind blevet en vane – ligesom i det meste af verden.

Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


22 februar, 2021



Lige siden vi lærte coronavirusset at kende, har vi hørt om, at det opstod i den kinesiske by Wuhan. Men måske er det helt forkert.

Et mystisk virus spreder sig fra Wuhan. Sådan lærte vi alle coronavirusset at kende, da vi begyndte at høre om det i december 2019.

Men måske er det ikke korrekt. Måske opstod virusset slet ikke i den kinesiske by Wuhan. Det skriver Politiken.

Et hold af forskere har besøgt Wuhan for at undersøge, hvordan virusset blev til. De kommer fra organisationen WHO, som står for at holde øje med spredningen af coronavirusset over hele verden.

Nu tvivler forskerne på, at virusset dukkede op i Wuhan. De har en teori om, at det i stedet opstod længere sydpå i Kina – eller i et andet land i Sydøstasien. Her ligger lande som Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Malaysia, Singapore, Brunei, Filippinerne, Indonesien, Myanmar og Østtimor. Forskerne tror, at virusset stammer fra flagermus og senere sprang over i andre dyr, som spredte det endnu mere.

Det er altså slet ikke sikkert, at coronavirusset stammer fra Kina.

Hvad siger forskerne?

Teorien er ikke ny. Tilbage i november sagde den respekterede forsker Wang Linfa fra Singapore, at han troede på, at virusset kom fra Sydkina eller Sydøstasien. Han har tidligere været med til at opspore, hvor det farlige Sars-virus opstod.

”Det er næsten umuligt at forestille sig, at virusset kommer fra Wuhan,” sagde han til mediet The Telegraph.

Nu har WHO altså sendt en gruppe af forskere afsted for at undersøge sagen. En af dem, den britiske forsker Peter Daszak, bakker op om teorien.

”Jeg tror, at virusset dukkede op i Sydøstasien eller Sydkina fra flagermus,” siger han til New York Times.

Han tror, at virusset har spredt sig fra flagermus til andre dyr. Senere er det dukket op på det omtalte dyremarked i Wuhan, hvor man længe har troet, at virusset stammede fra. Enten er det blevet taget med af døde dyr – eller levende mennesker. Her har det spredt sig enormt hurtigt blandt mennesker.

Der var også en dansk forsker med i WHO’s gruppe. Nemlig Thea Kølsen Fischer, som er professor i virus-epidemier på Københavns Universitet. Hun fortæller nu til Politiken, at hun også tror på den nye teori.

Læs mere om, hvordan et virus kan sprede sig fra et dyr til et menneske her.

Hvorfor kan det skabe splid mellem lande?

Hvor virusset er opstået, har jo ikke noget med politik at gøre. Og dog.

Verdens måske mest magtfulde lande, USA og Kina, har nemlig skændtes om netop det spørgsmål.

Da Donald Trump var præsident i USA, beskyldte han Kina for at skjule viden om coronavirusset og ikke få det bremset i tide. Han kaldte igen og igen coronavirusset for ”det kinesiske virus”. På den måde forsøgte han at lægge skylden over på Kina, mens tusindvis af amerikanere blev syge og døde.

Trump blev også vred på WHO. Han beskyldte organisationen for at være på Kinas side og ”dække over”, hvor farligt virusset er. Faktisk var han så utilfreds, at han meldte USA ud af WHO. Det er helt usædvanligt.

Nu er Joe Biden blevet præsident, og han har meldt USA ind i WHO igen. Men han er også skeptisk over for WHO. Tidligere i februar udtrykte den amerikanske regering ”dyb bekymring” for, at WHO lader sig styre af Kina, skriver NBC News.

Kina har forsvaret sig og påstået, at virusset ikke er opstået i landet. Kina har også krævet, at WHO skulle lave den undersøgelse, som nu er blevet til virkelighed.

Nu støtter forskerne altså op om Kinas forklaring. Og Kinas modstandere kan opfatte det som, at WHO faktisk bøjer sig for, hvad Kina vil have.

Men sådan er det ikke, siger Thea Kølsen Fischer til Politiken. Hun understreger, at forskerne kun har kigget på de videnskabelige spor.

”Som videnskabsperson forholder jeg mig kun til data. Der er rigtigt mange holdninger, og dem holder jeg mig generelt helt fra,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Baggrund: Fra dyr til menneske – hvordan opstår en ny sygdom?