Kultur

Grønlandsk by lukker ned for al salg af alkohol

Der bor omkring 2000 mennesker i Tasiliaq.

Foto: Filip Gielda

Nanna Hein


7 september, 2021



Efter en voldsom uge lukker den østgrønlandske by for ned for salg af alkohol i to uger.

I sidste uge kunne de danske natklubber åbne igen. Og så kunne danskerne efter 1,5 år igen drikke og danse hele natten lang. Noget nær det modsatte er dog sket på Grønland. Her har en af byerne i stedet lukket helt ned for salg af alkohol. Men det har altså ingenting med corona at gøre. 

Det er den grønlandske by Tasiliaq, der har forbudt al salg af alkohol de næste 14 dage. Sådan skriver Politiken.

Forbuddet kommer efter en trist og kaotisk uge med to selvmord, fire selvmordstrusler, en voldtægt, seks voldssager og en masse gadeuorden. Derudover har der også været 15 husspektakler, hvor der også har været børn involveret.

I byen regner de ikke med, at forbuddet vil ændre noget på den lange bane. Forbuddet er blot lavet, for at give byens indbyggere et pusterum efter en voldsom uge. 

Ekstra penge skaber problemer

I mandags i sidste uge fik grønlænderen udbetalt deres restskat. Hvis du har betalt for meget i skat i løbet af året, får du penge tilbage i restskat. Det betød, at flere af dem pludselig stod med lidt ekstra på kontoen. Og selvom man kunne tænke, at det lyder skønt med ekstra penge, endte det desværre helt galt i den grønlandske by Tasiilaq. 

Det lader nemlig til, at en stor del af byens indbyggere har brugt pengene på alkohol. 

De grønlandske politi i Tasiliaq fortæller, at de siden mandag i sidste uge har haft ekstra travlt. Det skyldes både flere fulde mennesker i gadebilledet, men også de mere alvorlige hændelser. 

”Hændelserne om voldtægt, vold og selvmord på to dage i træk har alle været i forbindelse med alkohol.” Det siger Aqqalu Petersentil KNR, Grønlands Radio. Aqqalu Petersen er politikommissær i Tasiliaq politi. 

Hjælp til de unge

På grund af utrolighederne har kommunen åbnet et ungdoms- og kulturhus før tid. Her skal det være muligt for børn og unge at tage hen, når de ikke har lyst til at være hjemme. Huset sørger både for mad og sengepladser til byens unge, så de kan blive så længe, de vil. 

De sidste mange år har det ikke været let at være ung i Grønland. Tallene for både selvmord og selvmordsforsøg har længe været høje, og det er især de unge grønlændere under 20 år, der vælger at tage deres liv. Flere undersøgelser har vist, at dette især hænger sammen med antallet af seksuelle overgreb og alkoholmisbrug. 

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Danske unge føler sig presset til at drikke