Politik

Forsvaret er klar til at sende 700 danske soldater til Østeuropa

To F-16 fly er på vej til Bornholm, hvor de skal stå klar, hvis fremmede magter flyver ind i dansk luftrum.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


10 februar, 2022Det danske forsvar opruster til kamp i konflikten mellem Rusland og Ukraine, men danske soldater skal højst sandsynligt ikke i krig. Det vurderer en ekspert.

Rusland er et kæmpe land, som ligger på to kontinenter. Landet ligger nemlig både i Europa og Asien. Lige ved siden af Rusland ligger det lille land Ukraine. De to lande er i konflikt, og har været det siden 2014. Læs mere om, hvordan konflikten er opstået, her.

På billedet nedenunder kan du se, hvor Ukraine ligger henne. Ovenover ligger Rusland. Under Finland ligger Estland, Letland og Litauen.

JOY/Wikipedia

I de seneste måneder er konflikten blusset op igen. Blandt andet har Rusland stillet 100.000 soldater op langs grænsen til Ukraine. De soldater er parat til at gå ind i landet, hvis Ruslands præsident, Vladimir Putin, giver ordren. Det betyder nu, at Danmark forbereder sig på at gå ind i konflikten. Det skriver DR

Den danske regering frygter nemlig, at Ruslands soldater vil krydse grænsen til Ukraine – og det vil kunne starte en krig. Derfor opruster Danmark lige nu forsvaret. Det gør vi ved, at samle 700 soldater i Slagelse, så de er klar til at tage afsted, hvis det bliver nødvendigt.

Det danske forsvar vil også sende to F-16 fly til Bornholm. Flyene kan forsvare det danske luftrum, hvis det bliver nødvendigt. Danmark opruster lige nu sit forsvar, fordi vi er en del af Nato – og Nato vil gerne afskrække Rusland fra at gå ind i Ukraine. Det forklarer Morten Bødskov. Han er Danmarks forsvarsminister.

“Vi står i en alvorlig sikkerhedspolitisk situation i Europa, og derfor tager vi vores forbehold nu. Der er ingen aktuelle trusler mod Danmark, men det er en nødvendig forudsætning i forhold til den situation, vi står i nu,” siger han til DR.

Soldater skal ikke til Ukraine

Selvom konflikten udspiller sig mellem Rusland og Ukraine skal de danske soldater hverken til Rusland eller Ukraine, hvis de bliver sendt afsted. I stedet skal de højst sandsynligt til Baltikum altså landene Letland, Estland eller Litauen. Det forklarer Anders Puck Nielsen til DR. Han er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

“Hvis de skal indsættes, vil det være i tilfælde af krig og for at styrke Natos tilstedeværelse langs grænserne. Det logiske sted at sende dem hen for at afskrække russerne, vil være Baltikum,” fortæller han til DR.

Han forklarer, at det er meget usandsynligt, at de danske styrker skal i kamp med russiske soldater. Der kan godt opstå kamp mellem Rusland og Ukraine, men Natos styrker vil mest have en afskrækkende rolle i konflikten, vurderer han. Ukraine er nemlig ikke medlem af Nato.

USA opruster også i Europa

Det er ikke kun det danske forsvar, der opruster. USA har allerede 74.000 soldater fordelt rundt omkring i Europa, og de har nu sendt 2.000 flere soldater til kontinentet. Samtidig er 1000 soldater blevet omdirigeret fra Tyskland til Rumænien, som grænser op til Ukraine. I Rumænien er der allerede 900 amerikanske soldater.

Lillian Gjerrulf Kretz er USA-korrespondent for DR. Hun forklarer, at reaktionen fra USA, er et svar på, at Rusland har oprustet militært i området og har sendt flere russiske soldater til grænsen mellem Rusland og Ukraine.

Biden sender en klar advarsel til præsident Putin ved at sende 2.000 amerikanske tropper afsted,” fortæller hun til DR.

LÆS OGSÅ: Overblik: Soldater, missiler og kampvogne på grænsen mellem Rusland og Ukraine – hvad sker der?