Identitet

Farlig smutvej: Unge lader sig smitte med vilje

Kunne du finde på at dele drinks med nogen for at blive smittet med corona?

Foto: Michael Discenza/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


7 juni, 2021



I Aalborg sender unge beskeder til hinanden, hvor de leder efter nogen, som kan smitte dem med corona.

Om lidt er eksamen overstået, og så står den på ferie og fest. Den står også på coronatest, hver gang du skal på café, til fitness, i byen – eller når du skal køre studenterkørsel.

I Aalborg prøver nogle unge at finde en farlig smutvej for at slippe for tests. De prøver at blive smittet med coronavirusset med vilje. Det viser sms’er og beskeder blandt unge, som TV 2 Nord har set.

Hvis man bliver smittet, behøver man ikke blive testet fra den 14. til den 240. dag efter den positive test. I mellemtiden skal man så også lige være syg.

En af de beskeder, som TV 2 Nord har set, lyder sådan:

”Så tag sgu da over til (navn) så du lige kan få det corona der overstået. Har aldrig følt mig så fri før, som efter jeg var ude af iso og ikke skal testes osv.”

Smitten har været høj blandt unge i Aalborg på det seneste. Den 2. juni blev det besluttet at lukke byens store festgade, Jomfru Ane Gade, for at få smitten til at falde.

I Aalborg Kommune har man også hørt om, at unge prøver at blive smittet med vilje. Det sagde Jan Nielsen, som er direktør for sundhedsberedskabet i kommunen, på et pressemøde den 13. maj:

”Jeg har hørt rygtet. Og jeg må komme med en opfordring: Det skal man ikke eksperimentere med. Vi ser altså også nogle alvorlige tilfælde blandt de unge mennesker.”

Hvor mange unge bliver smittet?

23 procent af os i Danmark er nu blevet færdigvaccineret. Og 40 procent har fået vaccine nummer ét. Man regner med, at alle har fået tilbudt en vaccine i september.

Så vi skal ikke vente længe endnu.

Alligevel kan man se på tallene, at mange unge har svært ved at vente. Smitten stiger meget blandt unge. Det oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed til DR den 13. maj. Den arbejder for, at det skal være trygt og sikkert at være patient i Danmark.

Direktøren Anette Lykke Petri kunne fortælle, at man ser flere ”smitteudbrud, som starter med ungdomsfester.”

I aldersgruppen 15-19 år er smitten steget med 59 procent over en uge, mens den for aldersgruppen 20-24 år er steget med 30 procent.

Hvad risikerer man?

Det kan lyde let at være syg i 14 dage – og så slippe for test resten af sommeren. Men det er ikke gratis at få covid-19, bare fordi man er ung.

Man kan blive alvorligt syg af selve sygdommen. Men mange – især unge – får også symptomer, efter sygdommen faktisk er overstået. Det kaldes senfølger. Og de kan vare i flere måneder efter.

Man regner med, at 10 procent af dem, som får covid-19, også får senfølger. Det skriver Sundhedsstyrelsen. Det er ubehagelige følelser i kroppen, som varer i over fire uger efter, at man er blevet syg.

Der er meget, man stadig ikke ved om senfølger. Men man ved, at de også kan ramme dem, som kun har været en smule syge af covid-19.

Her er nogle af de symptomer, man kan få:

– Åndenød og hoste
– Brystsmerter, trykken for brystet og hjertebanken
– Træthed og feber
– Svært ved at koncentrere sig og huske
– Hovedpine, søvnforstyrrelser, svimmelhed
– Mavesmerter, kvalme, diarre
– Led- og muskelsmerter
Symptomer på depression og angst
– Tab af smagssansen eller lugtesansen, tinnitus, ørepine, ondt i halsen
– Udslæt på huden

LÆS OGSÅ: Covid 19: Første land i Europa har opnået flokimmunitet – hvad betyder det?