Økonomi

Færre unge har et fritidsjob

Færre unge bruger deres fritid på arbejde.

Foto: Jacob Lund/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


19 august, 2021



Flere unge får flere lommepenge af mor og far, mens færre har et fritidsjob.

Måske bruger du noget af din fritid på at gå med aviser, slynge wienerbrød over disken i den lokale bager eller stille varer på plads i et supermarked? Måske gør du ingen af delene og passer i stedet kun din skole, din fritidsinteresse og dine venner? Hvis du bedst kan se dig selv i den sidste gruppe, er du langt fra alene. Færre og færre unge mellem 13 og 17 år har nemlig i et fritidsjob. Men det kan faktisk godt være lidt af et problem. Sådan skriver Politiken

En af dem, som mener, at det er et problem, er Frederik Enevoldsen. Han er ungdomskonsulent hos Fagbevægelsens Hovedorganisation. Han mener, at for mange forældre pakker deres børn ind i vat, når de ikke synes, at de skal få sig et fritidsjob. 

”Værdien af at have et fritidsjob er simpelthen så stor, at vi ikke bare kan sidde og se på, at det er ikke-eksisterende for næsten en hel generation,” siger fra han til Politiken. 

Hvorfor har færre et fritidsjob?

Antallet af unge med et fritidsjob er gennem de seneste 10 år bare faldet og faldet. Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at de kommuner, hvor forældrene i gennemsnit tjener mest, også har færre unge med et fritidsjob. I disse ”rigeste” kommuner har færre end 30 procent af de 13-17-årige nemlig et fritidsjob. 

Men der er et par grunde til, at de unge arbejder mindre end tidligere. 

Hvor arbejder unge mindst og mest?

  • I Gentofte Kommune er det 24,7 procent af de 13-17-årige, der har et fritidsjob. 
  • I Frederiksberg Kommune er det 25,8 procent.
  • I Københavns Kommune er det 27,1 procent. 
  • I den modsatte ende er Fanø Kommune. Her har 43,9 procent af de 13-17-årige et fritidsjob. 
  • I Varde Kommune er det 43,2 procent.
  • I Ringkøbing-Skjern Kommune er det 42,2 procent. 

    Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation og Danmarks Statistik.

Den første grund er de stramme regler for, hvor meget en ungarbejder må arbejde ad gangen. For eksempel må en ungarbejder under 15 år ikke arbejde mere end to timer på dage, hvor der også er skole. Til gengæld gælder de regler ikke for unge over 15 år. De må gerne arbejde flere timer ad gangen. De må dog ikke arbejde mere end 12 timer på en uge med skole.

Den anden grund er, at de unge simpelthen ikke behøver. Flere og flere unge har nemlig forældre, der er så økonomisk stærke, at de har råd – og lyst – til at give deres børn lommepenge til cafe-ture, shopping eller noget helt tredje. Så hvorfor skulle de unge få sig et job? 

Hvorfor få sig et job? 

Udover muligheden for at købe sine egne ting uden at spørge mor eller far om lov først er der flere gode grunde til, at det er godt for unge at få et fritidsjob. 

Flere undersøgelser viser, at unge, der har et fritidsjob, imens de går i skole, klarer sig bedre i fremover.

En undersøgelse fra 2018 lavet af TrygFonden viste, at unge mellem 15-16 år, der havde et fritidsjob, klarede sig bedre til afgangseksamen i 9. klasse, kom hurtigere i gang med en ungdomsuddannelse og begik mindre kriminalitet end de unge, som ikke havde et fritidsjob.

Forskerne bag undersøgelsen fortalte også, at de unge, der havde et fritidsjob, udviklede flere gode evner gennem deres job. De var mere ansvarlige, bedre til at indordne sig regler og fungerede bedre socialt. 

Ifølge Ungdomspanelet er det bedst for unge at have et fritidsjob. Ungdomspanelet kommer med råd til regeringen om, hvordan man kan forbedre de unge danskeres trivsel. Du kan læse om flere af Ungdomspanelets anbefalinger her.

Ungdomspanelet mener, at flere unge i fritidsjobs er gavnligt for de unges muligheder for uddannelse og job senere i livet.  

”Det er også adgangen til meningsgivende fællesskaber og et socialt liv.” Sådan skriver Ungdomspanelet i deres anbefalinger.

LÆS OGSÅ: Billeder af kvinder bliver malet over i Afghanistan: Folket frygter Talibans straf