Politik

EU er i økonomisk krise – hvordan får man gang i en økonomi?

I de fleste lande i EU bruger man euros. Danmark er også med i EU – men vi bruger danske kroner.

Foto: Christian Dubovan/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


1 juli, 2021



Det har ikke været sjovt under coronakrisen. Mange har mistet livet, og samfundet har været lukket ned. Mange lande er i økonomisk krise. Hvordan gør vi noget ved det?

Hvad ville du gøre, hvis du skyldte en masse penge væk? Ville du bruge endnu flere penge, som du har lånt? Det ville du nok ikke. Det ville nok være en god idé at få tjent nogle penge, så du kan betale det tilbage, som du skylder.

De 27 lande i EU skylder også en masse penge væk. De har nemlig været hårdt ramt økonomisk af coronakrisen.

For at komme ud af krisen har EU lånt 5.600 milliarder kroner. De penge skal bruges på at få gang i økonomien i EU igen. Læs meget mere om den plan her.

EU vil altså bruge en masse penge, som landene har lånt. De vil altså bruge penge, selvom de skylder penge.

Vi forklarer, hvorfor det kan være en god idé.

Hvorfor er EU i økonomisk krise?

De fleste lande har været lukket ned under coronakrisen. Derfor har mange lande og virksomheder ikke kunnet tjene penge. Mange lande tjener for eksempel penge på at have turister. Men dem har der ikke været mange af.

Mange virksomheder har også haft det svært. Det har ikke været sjovt at eje en restaurant, en frisørsalon, et teater eller et diskotek. Det har heller ikke været nemt at være musiker, tatovør eller pilot.

Når forretningerne ikke tjener penge, så har de ikke råd til at have folk ansat. Derfor er rigtig mange mennesker i EU blevet fyret. Når folk er blevet fyret, så tjener de ikke penge. Og så kan de ikke bruge penge i andre forretninger. Så tjener forretningerne heller ikke nogen penge. Og så kan økonomien langsomt gå i stå.

Selvom landene ikke har tjent så mange penge, så har de stadig brugt penge. Rigtig mange penge.

Der er blevet brugt milliarder af kroner på at teste folk for corona. På udstyr til hospitalerne. På løn til ekstra læger og sygeplejersker. På at købe vacciner. På at hjælpe dem, som er blevet fyret.

I nogle lande har staten også brugt penge på at hjælpe de forretninger, som ikke har kunnet tjene penge. Man har altså delt penge ud til dem, som har været nødt til at holde lukket. Det har man gjort i Danmark. Det kalder man for en hjælpepakke. På den måde har man sørget for, at der ikke er blevet fyret lige så mange personer. Læs mere om det her.

Landene har altså ikke tjent særligt mange penge. Men de har brugt en masse. Og som man nok kan regne ud, så er det ikke godt at bruge flere penge, end man tjener. Derfor skylder flere lande nu rigtig mange penge væk.

Hvordan får vi gang i økonomien?

For at få gang i økonomien er det vigtigt, at folk bruger penge. På den måde kan forretninger tjene penge. De penge kan de så bruge i andre forretninger. Som de så kan bruge andre steder og så videre. På den måde begynder hjulene langsomt at komme i gang.

Hvis folk skal have nogle penge, som de kan bruge, så kræver det, at de har et job. Mange er blevet fyret under coronakrisen. Der er altså forsvundet en masse jobs. Derfor skal der skabes nogle nye jobs til alle dem, som er blevet fyret.

Og det skal de mange penge bruges på. Det forklarer Christiane Miβlbeck-Winberg. Hun er Europapolitisk chef for Dansk Arbejdsgiverforening. Det er en forening, der kæmper for dem, som ansætter folk.

”Når man sætter så stort et beløb til rådighed, så er det for at landene kan investere i fremtiden. Helt konkret så sætter man nogle projekter i gang, som skaber jobs. Man skal have økonomien i gang igen. Vi skal sørge for, at de jobs, som er gået tabt under krisen, bliver genskabt,” forklarer hun.

Man kan blandt andet skabe nye jobs ved at sætte forskellige projekter i gang. Det forklarer Karen Melchior. Hun sidder i EU-Parlamentet for partiet Radikale Venstre.

”Hvis vi for eksempel havde tænkt os at bygge en ny vej inden for de næste 20 år, så kan vi lige så godt gøre det nu. Så kan det godt være, at vi låner pengene. Men der skal ansættes nogle folk til at bygge vejen. De folk får en løn, som bruges til at købe mad, betale husleje, gå i biografen, på café og så videre. Og på den måde får man sendt en masse penge ud i samfundet.”

Vil der være jobs til unge i fremtiden?

Det kan være svært at spå om fremtiden. Men flere mener, at der vil være mange muligheder for jobs til unge i fremtiden.

De mange milliarder fra EU skal nemlig bruges på at skabe nye jobs – også til unge. Og så skal man sørge for, at de unge uddanner sig til noget, som der er brug for. Det forklarer Christiane Miβlbeck-Winberg.

”Vi skal have jobs til de her unge mennesker. Vi skal bekæmpe arbejdsløshed blandt unge. Vi har brug for, at de unge har de rigtige kompetencer og den rigtige uddannelse. Men vi skal også sørge for, at når de unge er færdige på deres uddannelse, så er der nogle jobs til dem. Den her hjælpepakke skal være med til at sørge for begge dele,” forklarer hun.

I fremtiden vil der blandt andet komme en masse nye jobs med fokus på den grønne omstilling. Det mener Bente Sorgenfrey. Hun er næstformand hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Det er en organisation, som repræsenterer de forskellige fagforeninger i Danmark. Det kan du læse mere om her.

”Jeg ser mange muligheder for unges job i fremtiden. Jeg håber, at mange unge tænker, at den grønne dagsorden i EU og herhjemme giver nogle muligheder for at få nogle nye typer af jobs, som ikke var der før.”

”Det er også spændende, fordi man bidrager til en større fortælling om, at man skaber en forandring i verden, som handler om at skabe et bedre klima, som vi alle sammen vil få glæde af,” siger hun.

Måske kommer du til at arbejde med den grønne omstilling i fremtiden?