Kultur

Den danske film “Druk” vinder stor engelsk film-pris

Filmens skaber Thomas Vinterberg tager sig til hovedet, da han bliver udråbt som vinder.

Foto: Bafta/EPA/Ritzau Scanpix

Sesilie Christophersen


13 april, 2021Filmen "Druk" har netop vundet en Bafta og flere eksperter mener, at den er favorit til at vinde en Oscar.

Den danske film “Druk” gik sin sejrsgang i danske biografer sidste år, hvor den var den mest sete film i 2020. Og nu har filmen vundet en Bafta for den Bedste Ikke-engelsksprogede Film. Det skriver TV2. En Bafta er en stor engelsk film-pris, som bliver sammenlignet med den amerikanske Oscar.

Filmen handler om fire gymnasielærere, som prøver at genfinde glæden i livet ved at drikke alkohol. De drikker derfor en smule hver dag. I arbejdstiden. Det gør de for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Altså at mennesket har godt af at have en smule alkohol i blodet hele tiden. Om den teori virker, skal man se filmen for at finde ud af.

Filmen er instrueret af Thomas Vinterberg. Og han fortæller, at filmen handler om meget mere end druk. Den handler i virkeligheden om at finde en gnist i hverdagens trummerum, fortæller han til TV2. Og han er glad for, at publikum har taget filmen til sig.

“Det kan altid noget at få en pris. Al den lykke, de tilkendegivelser og den kærlighed, den her film modtager, har skabt en grundlæggende tilfredshed og ro omkring os, der har lavet ‘Druk’,” siger han.

Se her hvordan Thomas Vinterberg reagerede, da han vandt:

Favorit til at vinde Oscar

Tidligere på året var “Druk” også nomineret til en Golden Globe. Den pris vandt filmen dog ikke, men flere danske filmeksperter mener, at “Druk” er favorit til at vinde en Oscar for Bedste Ikke-engelsksprogede Film, som den er nomineret til. Det skriver DR.

Blandt andre filmmagasinet Ekkos chefredaktør Claus Christensen. Han mener, at “Druk” er den klare favorit til at vinde en Oscar senere på måneden. Særligt efter Thomas Vinterberg har vundet den engelske pris, fortæller han til DR.

Den eneste, som er lidt mere skeptisk, er DRs egen filmekspert, Per Juul Carlsen.

Han mener, at det at filmen handler om alkohol kan holde filmen tilbage i USA, hvor de ifølge ham, har en lidt mere politisk korrekt tilgang til emner som alkohol.

“Briterne kan godt lide den type film, hvor man går til kanten, og danskere og briter er meget tætte i forhold til humor og alkohol, og i Europa holder vi meget af ‘Druk’, fordi den beskriver en livsglæde. Men amerikanske priser er præget meget af, hvordan de politiske vinde blæser, og race og køn betyder meget i USA i disse år,” fortæller han til DR.

Oscar-priserne bliver uddelt den 25. april.

Læs også: Filmen Druk vinder flere priser – blandt andet som Europas bedste film. Er næste stop en Oscar?