Identitet

Udsatte elever møder ikke op til fjernundervisning: ”De må gerne komme i skole,” siger minister

Alle skal undervises hjemme indtil den 7. februar. Men de udsatte unge må gerne komme på skolen.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


15 januar, 2021



Lige nu bliver alle undervist digitalt derhjemme. Det er ikke særligt sjovt. Det ved du sikkert alt om. Men for de udsatte unge kan det være særligt ubehageligt. Derfor må de gerne komme i skole. Det siger ministeren på området.

Lige nu bliver alle undervist hjemme.

Eller næsten alle i hvert fald. På mindst 64 folkeskoler oplever lærerne nemlig, at flere elever bliver væk fra fjernundervisningen. Det viser en undersøgelse lavet af DR.

Det er særligt de udsatte unge, som bliver væk. Det kan for eksempel være unge, som kommer fra et hjem med misbrug, hvor forældrene er psykisk syge eller er i gang med at blive skilt.

Og når de udsatte elever er tvunget til at blive hjemme, så får de det endnu dårlige psykisk.

Hvad kan skolerne gøre?

For mange udsatte elever er skolen med til at give dem en hverdag væk fra problemerne i hjemmet. Og så kan lærerne bedre hjælpe dem.

Lærerne er klar over problemet. De prøver at være særligt opmærksomme på de udsatte elever. Men det kan være svært for skolerne at hjælpe de udsatte unge, når skolerne holder lukket på grund af corona.

Hvis eleverne ikke møder op til den digitale undervisning eller ikke tager telefonen, og hvis skolen ikke kan få fat på forældrene, så bliver det svært at hjælpe. Læs mere om det her.

Minister: De udsatte unge må gerne komme i skole

Selvom alle skolerne er lukket, så må de udsatte unge gerne møde op på skolen. Det fortæller Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokratiet til DR. Hun er børne- og undervisningsminister.

”Under de forhold er det ikke sjovt at være sendt hjem. Der vil jeg appellere til at få børnene i skole. Det må de gerne, hvis der er bumlede forhold derhjemme,” siger hun.

Det er op til lederen på skolen at vurdere, hvilke elever der er udsatte og har brug for at komme i skole. Det kan for eksempel være elever med særlige behov, meget fravær eller andet, som kan være et tegn på, at eleven ikke har det godt. Det kan også være elever, som har det skidt, fordi de mangler nærvær fra de andre elever, lærere eller pædagoger. Det skriver Undervisningsministeriet.

Hvis du har brug for at tale med nogen, så kan du for eksempel ringe til Headspace, som arbejder med at hjælpe og rådgive unge. Man kan ringe til Headspace på 25 97 00 00 eller chatte her.

LÆS OGSÅ: Presset over fremtid og uddannelse? Så mange elever i 9. har det på samme måde.