Politik

Billeder af kvinder bliver malet over i Afghanistan: Folket frygter Talibans straf

En gruppe Taliban-krigere står på gaden i Kabul, hovedstaden i Afghanistan.

Foto: Wakil Kohsar/AFP/Ritzau Scanpix

Sesilie Christophersen


18 august, 2021Kvinder frygter for deres sikkerhed, efter Taliban har overtaget magten i Afghanistan.

Taliban har overtaget magten i Afghanistan på meget kort tid, efter USA har trukket militæret ud af landet. Og det kan allerede ses i hovedstaden Kabul, som ligger næsten øde hen. Butikker holder lukket, og gaderne er tomme. Du kan læse mere om, hvordan Taliban har overtaget magten i Afghanistan her.

Enkelte mennesker ses dog stadig i gaderne, og nogle af dem er gået i gang med at overmale billeder af kvinder i brudetøj, der har prydet husmurene som en slags reklame for brudebutikker. Det skriver Business Insider.

Billedet nedenfor er taget af journalisten Lotfullah Najafizada, som er chef og journalist ved Tolo News – en afghansk tv-station.

Der endnu ingen offentlig forklaring på, hvorfor billederne bliver malet over. Men det er højst sandsynligt for at imødekomme Talibans syn på kvinder. Nogle frygter måske for straf, hvis billederne ikke bliver malet over, skriver Business Insider.

Da Taliban sidste gang havde kontrollen i Afghanistan for 20 år siden, måtte kvinder ikke gå i skole, have et arbejde, eller bevæge sig uden for deres hjem, medmindre de var i selskab med en mand fra deres familie. Hvis en kvinde blev set sammen med en mand, hun ikke var i familie med, kunne hun risikere at blive slået ihjel af Taliban.

Afghanske kvinder frygter for fremtiden

Philip Khokar er Asien-korrespondent for DR og har tidligere boet i Afghanistan. Han er bekymret for piger og kvinders fremtid i landet. Han forklarer til DR, at Taliban har lovet, at piger og kvinder kan gå i skole, men at Taliban allerede har lukket skolerne i de landlige områder, de erobrede for flere uger siden. Nogle af skolerne er blevet brændt ned.

“Det betyder ikke, at ingen piger kan gå i skole i Afghanistan i fremtiden, men det ser altså ikke godt ud for kvinder og piger. Jeg tror ikke, at der er særlig mange kvinder, som er vågnet op i dag (mandag) og ikke er bekymret for deres fremtid,” siger han.

Og bekymret for sin fremtid er en anonym afghansk kvinde, som har skrevet et indlæg til den engelske avis The Guardian.

Hun beskriver, hvordan hun og andre kvinder frygter for deres fremtid i et land, som ikke længere er sikkert for dem. Hvor hun ikke længere kan gøre sin uddannelse færdig eller stolt vise sine diplomer frem og drømme om en fremtid med et arbejde og en karriere.

Søndag morgen var hun på vej til universitetet, da en gruppe kvinder kom løbende ud. Hun fik at vide, at politiet var ved at evakuere dem, da Taliban havde indtaget Kabul og ville banke kvinder, som ikke havde en burka på.

Hun prøvede at komme hjem, men hun kunne ikke komme med offentlig transport, fordi ingen af buschaufførerne ville tage kvinder med. De ville ikke være ansvarlige for at transportere en kvinde, hvis Taliban så det, forklarer hun.

“Imens stod en gruppe mænd og grinede af, hvor bange vi var. En af dem sagde: “Gå hjem og tag din burka på.” En anden sagde: “Det er den sidste dag, I kan gå på gaden.” En tredje sagde: “Jeg gifter mig med fire af jer på en dag,” skriver hun.

Hun forklarer, at hun ikke længere føler, at hun kan grine højt, at hun ikke længere kan gå på café med sine venner, gå på arbejde eller gøre sin uddannelse færdig.

Tiden er skruet 20 år tilbage til en tid, hendes mor har fortalt forfærdelige historier om. Alt, hun har arbejdet for i hendes 24 år, er gået tabt, skriver hun.

Læs også: Overblik: De sidste danske soldater skal hjem fra Afghanistan – hvad har de lavet i landet?